Голова райдержадміністрації Дмитро Козарійчук коментує ситуацію щодо поширення COVID-19 у районі

 

Ситуацію щодо поширення COVID-19 у районі коментує голова райдержадміністрації Дмитро Козарійчук

За офіційними даними МОЗ в Україні зараз 669 осіб мають діагноз коронавірусна інфекція COVID-19, на Буковині – 104.

З них у нашому районі проживає 6 осіб. Це  мешканці Заставни,   Юрківців, Товтрів  та Ржавинців. У них легка форма захворювання, тому проходять лікування вдома під наглядом лікарів. Пацієнти зобов’язані дотримуватися суворої самоізоляції. Мешканець Погорілівки отримав два негативних результати.

Також визначені контактні особи, які самоізольовані та знаходяться під медико-санітарним наглядом. Серед них, на жаль є ті, хто мав би сам організовувати роботу з цього питання.

Районна державна адміністрація та органи місцевого самоврядування докладають максимум сил, щоб вберегти населення від лиха.

Для цього виконуємо головні завдання:

– це забезпечення засобами індивідуального захисту населення району. Працівники соціальної сфери та фахівці, які найбільше наражаються на небезпеку інфікуватися – це лікарі, працівники поліції та ДСНС забезпечені медичними респіраторами, масками та спеціальними захисними костюмами.

Передали маски й до місцевого суду для людей, котрі є учасниками судових засідань. Кожен сільський та міський голова, відповідно до своїх замовлень, для соц. працівників та людей похилого віку отримав маски багаторазового використання. Для колективу міської ради – 100 масок.

До речі у лікарню передали сто (100) спецкостюмів, тисячу (1000) медичних масок, 300 респіраторів. Є запас.

Ми забезпечуємо дезінфікуючими засобами медичні заклади району, а також ДСНС для дезінфікування вулиць міста та сіл. Вже дезінфікують вулиці Заставни, Юрківців, Боянчука, Веренчанки, Кадубівців та Ржавинців.

Ми повинні забезпечити Заставнівську  ЦРЛ концентраторами кисню, пульсоксиметрами, апаратами штучної вентиляції легень (ШВЛ). Таких апаратів ШВЛ у нашій лікарні є 4. Очікуємо на доставку ще двох.

Одне з важливих завдань – це встановлення осіб, що повернулися з-за кордону. Місцеві ради нам подавали кількість таких осіб, в розрізі кожного населеного пункту.

За нашими даними, до району повернулося більше 1000(!)заробітчан. Але серед цих осіб немає громадянина, двоє дітей якого потрапили до дитячого інфекційного відділення з коронавірусною інфекцією. Тож потрібно відповідальніше ставитися до виконання завдань, які поставлені перед місцевими радами.

Ми щиро вдячні всім, хто допомагає у боротьбі з поширенням коронавірусної інфекції в районі: депутату Верховної Ради України від Заставнівщини, нашому земляку Валерію Божику, а також головам ОТГ Юрковецької - Віталію Шаферу, Вікнянської – Івану Ковалюку, Кадубовецької - Іллі Ткачуку, а також сільським головам сіл Веренчанка - Володимиру Бойчуку та Боянчука – Івану Найдишу.

Велике спасибі за вагому фінансову підтримку керівникам ТОВ «Індикад» із Кадубівців, Віктору Луцюку -- ТОВ «Бук-Нім Агро», Костянтину Грицюку-- ФГ «Грицюка», Григорію Пилипчанському - МПП «Супутник», який  закупив 6000 масок для краян, директору ТОВ «Граніт» Октов’яну Мудряку за 200 захисних халатів для наших лікарів. На наше прохання шиють маски у швейному цеху «БОМА», що у Дорошівцях.

 Контроль щодо дотримання умов карантину здійснюють працівники Заставнівського відділення поліції та  Держпродспожив служби. На порушників цих умов правоохоронці уже склали 10 протоколів про адміністративні порушення та три  – на тих, хто порушив умови обсервації (самоізоляції). А це значні штрафи.

Ми постійно інформуємо громадян та робимо інформаційне роз’яснення мешканцям краю про небезпечний вірус. Щиро дякуємо журналістам інтернет-видання «Заставна сьогодні» та  газети «Голос краю», колективу райдержадміністрації, працівникам поліції та ДСНС за постійне інформаційне оповіщення.

Але пам’ятайте, що  кожному з нас необхідно використовувати важливі заходи безпеки: мити руки, використовувати антисептик, уникати контакту з особами з проявами ГРВІ, зберігати певну дистанцію, не перебувати у місцях великого скупчення людей, утримуватись від поїздок тощо.

Самоізоляція – найефективніший спосіб попередження та поширення хвороби.

Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких. Залишайтесь вдома!

 



Top