ВІКНЯНСЬКА ОТГ ЖИВЕ Й РОЗВИВАЄТЬСЯ НА ЗАЗДРІСТЬ ДЕЯКИМ ЗМІ - відео 3 частини

 

Останнім часом Вікнянська ОТГ Заставнівського району все частіше стає об’єктом обговорення у засобах масової інформації. Чим зумовлена така пильна увага до небагаточисельної буковинської громади? Причин, на нашу думку, немало.

Найперша в тому, що наша ОТГ хоч і невелика за розмірами, проте має чимало інвестиційно привабливих територій (річка Дністер, надра та ін.). На самому початку становлення громади вистачало і скептиків, і недоброзичливців, які пророкували Вікнянській ОТГ недовгий вік. Такі думки «крутилися» і в чиновницьких кабінетах: нашій громаді відвели час у пів року, а далі вже склали план, як будуть приєднувати її до сусідньої.

Однак, не так сталося, як гадалося. Уже майже два з половиною роки Вікнянська ОТГ не виживає, не існує, а живе повноцінним життям, робить гарні справи, має багато планів на майбутнє, а головне – чітке бачення розвитку ОТГ. За підсумками 2019 року, і це офіційна інформація, ми обійшли громади, що мають удвічі-тричі більше населення, а за деякими показниками вийшли на лідируючі позиції.

Це подобається не всім. Заздрісники, виявляється, є не тільки у людей, а й у громад. Звичайно, зробити висновки про успішність тієї чи іншої громади (не має значення малої чи великої) за 2-3 роки неможливо. Для цього потрібно не менше 5-7 років. Тому коли сьогодні Вікнянську ОТГ часто називають неспроможною, ми не розуміємо, звідки взялася така оцінка. По-перше, визначати спроможність громади мають фахівці, спираючись на певні факти, а не журналісти, районні чиновники чи керівники інших ОТГ. По-друге, хто з цих горе-коментаторів пояснив на загал, що вони розуміють під поняттям «спроможність»? Коли мова заходить про нашу громаду, то, схоже, мають на увазі лише кількість населення, що є неправильним і нелогічним. Бо решта наших показників говорять про інше. Так, ми мала громада, але ж фінансових ресурсів на реалізацію наших планів, виплату заробітної плати, на утримання комунальних закладів ОТГ та інше вистачає сповна. Звісно, це не означає, що усім задоволені.Ми маємо над чим працювати. Але й з простягнутою рукою ні до кого не ходимо. І до обласної влади, зокрема.

У репортажах деяких ЗМІ звучать несправедливі закиди про те, що більшість наших справ профінансовані чи зроблені за сприяння обласної влади, оскільки Вікнянська ОТГ, нібито, має там підтримку. Ми готові розповісти про все, що зроблено в громаді за два з половиною роки і проаналізувати, звідки взяли кошти.

Спочатку про проект на утеплення опорної школи у Вікні, який  став комусь колодою в оці. У жовтні 2018 року Міністерство регіонального розвитку оголосило конкурс проектів регіонального розвитку, які будуть реалізуватися за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР). Вікнянська ОТГ подала на конкурс 2 проекти: один стосувався комплексного енергозбереження будівлі опорного закладу «Вікнянський ЗЗСО І-ІІ ст.», другий – на придбання обладнання для комунального підприємства «Добробут Вікнянської громади». Тут хочемо зауважити: загалом із Заставнівського району на цьому конкурсі було представлено 4 проекти, і жодного з об’єднаних громад, крім наших двох. Згідно з рейтингом, який публікувався на сайті Мінрегіону, обидва наші проекти мали усі шанси перемогти. Ми довго чекали результатів, і аж 17 травня 2019 року отримали офіційне повідомлення, що відбір пройшов проект на опорну школу загальною вартістю 6,5 млн. грн.

За умовами конкурсу, 10 відсотків від загальної вартості проекту (650 тис. грн.) має профінансувати громада. А далі процедура мала би бути такою: Кабінет Міністрів, що є розпорядником коштів першого рівня, передає фінансування на обласну адміністрацію, яка вважається розпорядником коштів другого рівня. І вже остання приймає рішення, кого визначати розпорядником коштів третього рівня і замовником робіт з будівництва – об’єднану громаду, як автора і розробника проекту, чи департамент капітального будівництва ОДА. Це рішення обласна влада не мала права приймати одноосібно, без консультацій та погодження з Вікнянською ОТГ. Однак прийняла, і розпорядженням ОДА №536-р від 31 травня розпорядником коштів було визначено департамент капітального будівництва. Керівництво Вікнянської ОТГ про це ніхто не повідомив. Тому ми, не маючи досвіду реалізації таких проектів, спочатку чекали хоча б якогось повідомлення з ОДА. Та коли зрозуміли, що дорогоцінний час минає, вже почалися канікули – найкращапора для проведення такого грандіозного ремонту, а кошти на наш рахунок не надходять, впевнилися: в реалізації проекту до завершення 2019 року зацікавлені лише ми. Тоді й почалистукати в чиновницькі кабінети, вимагаючи пояснень. Замість них 13 серпня 2019 року отримали розпорядження ОДА №776-р від 12 серпня про передачу проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт будівлі опорного закладу департаменту капітального будівництва ОДА. Саме з цього документа дізналися про травневе розпорядженняі зрозуміли: нас, як авторів і розробників проекту, просто усунули від його реалізації, навіть не спитавши згоди. 

Тим часом Україна обрала нового Президента, було призначено практично повністю оновлений Кабінет Міністрів, який вже у вересні 2019-го зажадав від обласних адміністрацій звітів про стан реалізації проектів за кошти ДФРР. Чернівецька область не мала чим похвалитися, хіба що «хвостами» – незавершеними об’єктами ще з минулих років, а про початок роботи на нових, до яких належала й наша опорна школа, і не йшлося. Тоді обласні чиновники й згадали, що Вікнянська громада готова сама реалізовувати свій проект. Чому б не перекласти усе на її плечі? 23 вересня в.о. голови ОДА В.Павлюк підписує розпорядження №898-р, яким вносить зміни до вже згадуваного травневого документа, і Вікнянська ОТГ нарешті отримує право почати реалізацію свого проекту. Нарешті! 23 вересня! Хто мав справу з будівельними роботами, той нас зрозуміє. Підготовка тендерної документації, оголошення тендеру, очікування результатів – це все займає півтора місяця щонайменше. Роботи, якщо все піде за планом, можна починати в другій декаді листопада.  Як до 24 грудня (кінець бюджетного року) можна встигнути освоїти 6,5 млн. грн.? Хай пояснять це ті балакуни на камеру, хто поширює в соціальних мережах інформацію про «бездіяльність керівництва громади», «зволікання з освоєнням коштів» та інший блуд. Чому нікого не цікавить бездіяльність до середини вересня 2019 року обласної влади, яка довела не тільки нашу ОТГ, а й ряд інших до такого стану з реалізацією нами написаного, підготовленого й виграного (!) проекту?

Тому вкінці 2019-го, розуміючи, що не встигнемо використати надані кошти до завершення бюджетного року і з вини колишнього обласного керівництва, і через погодні умови, ми звернулися до Чернівецької ОДА й до Мінрегіону з клопотанням продовжити термін дії проекту на утеплення опорного закладу ще на 2020 рік, надали пакет документів, усі пояснення. У січні 2020 року регіональна комісія задовольнила наше клопотання. Таким чином продовження реалізації терміну на 2020 рік, крім нашого, отримали ще понад 20 проектів, серед яких і довгобуди департаменту капітального будівництва. Чому про них ніде не йдеться? Їхня доля нікому не цікава?

А зараз коротко про другий наш проект – придбання обладнання для комунального підприємства, який, виявляється, за усіма показниками у Києві, теж пройшов відбір. Однак у Чернівцях чомусь не опинився у списку відібраних. І про це ми дізнаємося аж у вересні 2019-го, коли тодішній один із заступників голови Чернівецької ОДА у телефонній розмові (а телефонував із Києва після засідання Уряду, який розглядав реалізацію проектів за кошти ДФРР),  запропонував голові ОТГ написати листа, що ми не будемо реалізовувати другий проект, оскільки не маємо коштів на співфінансування і відмовляємося від нього на користь одного із довгобудів області. У нас були кошти на співфінансування того проекту з випуску пелетів і брикетів із місцевої сировини, однак шантажем нас змусили відмовитися від 3,2 млн. грн. на такий важливий розвитковий проект. Отак, тільки взявши участь в одному конкурсі, ми виявилися обманутими двічі.

Але, хоч і частково, обладнання для комунального підприємства ми таки придбали, за кошти інфраструктурної субвенції, якою держава підтримує усі утворені громади. Купили два подрібнювачі деревини (щепорізки) та два причепи, бо, аналізуючи витрати на опалення комунальних закладів, давно запримітили: газ забирає в нас значну частину коштів з місцевого бюджету. Залучивши у 2018-2019 році кошти, виділені державою на вирішення соціально-економічних питань окремих територій (так звані депутатські гроші) ми повністю поміняли в опорному закладі (до речі, єдиному в Заставнівському районі!) систему опалення, встановили нові котли, за власні кошти добудували котельню, бо стара виявилася практично непридатною для встановлення нового обладнання. Сьогодні наш навчальний заклад має сучасну, економну, зроблену за новітніми технологіями систему опалення. Для обігріву закладу в минулому опалювальному сезоні ми не використали жодного кубометра газу, маючи заготовлену власну сировину (тирсу). Її робимо з вирубаногоуздовж доріг самозасіву. Таким чином і територію біля доріг розчистили, і зекономили майже 700 тис. грн.

Сьогодні будь-яка громада не в силі за власні кошти вирішити усі свої проблеми. Тому дуже актуальною є участь у будь-яких конкурсах, оголошених різними українськими чи європейськими фондами, урядовими чи неурядовими організаціями-спонсорами, які на умовах невеликого спів фінансування готові надати певну суму коштів на реалізацію проектів за певним напрямком. Тож коли у травні 2019 року Міністерство освіти і науки та Міністерство молоді й спорту спільно оголосили конкурс на будівництво спортивних майданчиків біля навчальних закладів, ми взяли в ньому участь, без будь-чийого лобіювання виграли і восени минулого року розпочали будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям. Більшість ОТГ Заставнівського району участь у таких конкурсах не беруть взагалі, або не виграють. Звідси й заздрість.

З часу утворення громади за власні кошти ми практично завершили ремонт вуличного освітлення в усіх селах ОТГ, провели ямковий ремонт усіх асфальтованих доріг, регулярно грейдеруємо усі гравійні дороги, зробили ремонт глядацької зали в Будинку культури с.Вікно, внутрішній ремонт приміщення колишнього терапевтичного корпусу Заставнівської ЦРЛ, де незабаром відкриється відділення для проживання людей похилого віку, фінансуємо музичну школу та футбольну команду. За кошти, залучені на вирішення соціально-економічних питань окремих територій ми провели капітальний ремонт Будинку культури в с.Онут, перекрили дах, замінили горищне перекриття, вікна й двері в БК с.Брідок.

Два роки ми не переставали писати клопотання і до Уряду, і до обласної влади стосовно капітального ремонту частини дороги в центрі с.Вікно, яку ми називаємо «хлорною», оскільки саме цим шляхом пролягає небезпечний маршрут перевезення хлору на водогін «Дністер-Чернівці». У 2019 році такий ремонт проведено: замість старої розбитої дороги сьогодні маємо майже кілометр суцільного асфальту.

Вікнянська ОТГ живе й розвивається, незважаючи на те, що є небагаточисельною. Ми знаємо свої плюси й мінуси, бачимо резерви і маємо виписану стратегію розвитку громади. Ми не втручаємося в господарські справи інших громад і не потребуємо ні від кого коментарів про те, має наша громада завтрашній день чи ні. Ми щодень робимо свою справу, розуміючи відповідальність перед людьми.

Виконавчий комітет Вікнянської сільської ради ОТГ.

 



Top