«Педагогічна поема» Миколи Черешнюка

 
Чергову книгу Миколи Черешнюка «Учителем школа стоїть», яка щойно вийшла з друку, свідомо називаю педагогічною поемою (за аналогом Антона Макаренка). Цей твір - життєвий опис не лише біографії знаного на Заставнівщині педагога, вчителя-практика з п’ятдесятилітнім вчительським стажем,  а й критичний аналіз власних пошуків шляхів зростання і вдосконалення педагогічної майстерності автора та його колег. Це історія не лише Кострижівської школи, її учнів і вчителів, а й тих подій, які відбувалися на теренах району, області та держави.
Описуючи події, факти й результати роботи освітньої галузі, автор, який все своє життя віддав справі навчання і виховання дітей, відверто поділився своїми думками про власні здобутки, не менш відверто виклав свої погляди про минуле і сучасне школи, її проблеми і напрямки розвитку, гостро критикуючи недолугі реформи влади та убогість багатьох сучасних освітянських керівників різних рівнів.
В тридцяти шести статтях, своєрідних розділах книги, об’єднаних проблемою шкільного навчально-виховного процесу, автор детально висвітлює власний досвід роботи з учнівським колективом, прийоми і методами вирішення освітніх проблем, кількість яких з часом в педколективах лише зростає.
Варто зазначити, що у своїй книзі Микола Михайлович намагається глибоко вникнути в суть розвитку всіх сторін педагогічної науки та освіти загалом і праці шкільного вчителя зокрема. На всі шкільні проблеми та педагогічну діяльність Микола Михайлович має власну точку зору, яку висловлює на сторінках книги аргументовано і в доступній формі. Ні, він нікому не нав’язує свою думку чи вирішення назрілих освітніх проблем. Йому болить душа за стан справ в освіті, за долю вчителя, тому ділиться своїми ідеями, вказує на негаразди та проблеми, які гальмують розвиток шкільництва в цілому і не дають можливості сучасній талановитій молоді поповнювати ряди вчительства.
Більшість вчителів бачать проблеми, які держава зобов’язана негайно вирішувати, але миряться з такою ситуацією або обговорюють їх у вузькому колі. А Микола Михайлович насмілився говорити про них публічно, залучає до широкого їх обговорення інших колег. Можливо не всі зможуть розділити чи підтримати погляди досвідченого вчителя, але й мовчати про них ніяк не можна.
Вказана книга буде доречним помічником для шкільних вчителів, особливо молодих початківців, які знайдуть багато цінних порад, як використовувати різні методи та форми роботи з учнями в процесі навчання та позакласної роботи, організації індивідуальної роботи з дітьми, застосування нових методик і технологій під час підготовки до уроків, вивчення програмового матеріалу та здійснення різнорівневого контролю за знаннями.
Розмірковуючи про сучасну галузь освіти, заслужений вчитель України, вчитель-методист, відмінник освіти України, автор багатьох книг про історію рідного краю, Микола Черешнюк негативно оцінює непродумані рішення з реформування галузі й недолугі дії керівників низової ланки. Він песимістично реагує на розвиток шкільництва в умовах ОТГ, рішуче осуджує некваліфіковане репетиторство і хабарництво в освіті та парадокси освітянських реформ. Його дуже засмучує сумна доля вчителів-пенсіонерів, які за багаторічну жертовну працю отримують мізерну пенсію, й обурюють дії влади, яка замість підтримки таких людей намагається несправедливими законами їх звільнити з роботи.
Це видання по праву заслуговує на увагу не лише вчителів, але й батьків, які турбуються про освітній рівень своєї дитини. Роздуми досвідченого вчителя можуть стати мудрим порадником для управлінських дій профільного департаменту, керівникам органів виконавчої і законодавчої влади. Його поради, побажання та рекомендації – дороговказ сучасникам і прийдешнім поколінням освітян.
Хочу зазначити, що за свою багаторічну педагогічну діяльність мені не зустрічалася книга, в якій би вчителі району чи області так відкрито й глибоко аналізували проблеми освіти та переймалися становищем рядового вчителя. Він закликає владу приділити, накінець, увагу освіті, школі, і, в першу чергу, вчителям, бо насправді «Учителем школа стоїть». Ні, я не ідеалізую методи, погляди, ідеї автора, бо, як кажуть, скільки людей, стільки й думок. І щоб автор не залишився наодинці із своїми висновками - радив би прочитати цю книгу педагогам, працівникам освіти, батькам, зацікавленим людям, а потім робити власні висновки. 
Сучасну школу потрібно змінювати, тому давайте будемо це робити гуртом, висловлюючи власні ідеї та пропозиції. Автор книги «Учителем школа стоїть» Микола Черешнюк свій крок зробив…
 


Top