ДОСТА брехати - Про медикаменти, дезінформацію та піар на чужому здоров’ї

 

Декілька днів тому в соціальній мережі фейсбук на сторінці «Liudka Lahman Tanasiichuk» було оприлюднено цифри у тексті під назвою «З ПОЧАТКУ РОКУ Заставнівська ЦРЛ, КНП Заставнівський районний центр ПМСД ТА НСЗУ ВИТРАТИЛИ НА ЛІКИ 5 959 795,13 грн  ЦІКАВО КОМУ ВОНИ ЇХ КУПИЛИ».

І справді назва інтригуюча та і цифри, що вказані в таблиці шокуючі. Тому щоб розібратися в даному питанні, ми звернулися до бухгалтерії цих медичних закладів. І,звичайно, отримали офіційну відповідь за підписом головного лікаря КНП«ЗАСТАВНІВСЬКА ЦЕНТРАЛЬНА РАЙОННА ЛІКАРНЯ» Василя Липки. Пропонуємо і вам, шановні краяни, ознайомитися із цими цифрами:

Заставнівською ЦРЛ у 1 півріччі 2020 року проводилось придбання медикаментів, виробів медичного призначення, лабораторних реактивів та відшкодування пільгових рецептів на загальну суму 2 млн 36 тис 3 грн. Наголошую, що кошти перераховувались для придбання медикаментів для пацієнтів усього Заставнівського району(!!!)

Угоди щодо цього укладені з такими постачальниками:

Центральній районній аптеці № 21 були перераховані кошти за відшкодування пільгових та безкоштовних рецептів для жителів Заставнівського району на загальну суму 1314,9 тис. грн., у тому числі: оплата вартості інсулінів на суму 1132,5 тис.грн для хворих цукровим  діабетом та оплата пільгових рецептів за іншими групами захворювань (психічні, неврологічні) на 182,4 тис. грн.. Закуплено також медикаменти на суму 11,3 тис. грн для потреб відділення анестезіології та інтенсивної терапії рай лікарні.

ПП Генцарюку В.М. проведена оплата в сумі 381,3 тис.грн  за пільгові рецепти на імуносупресори – медичні препарати для підтримання імунітету для пацієнтів, яким пересаджені донорські органи (нирки).

У ТОВ «БАДМ-Б» (переможець тендеру) придбано медикаментів на суму 148,8 тис.грн,  які були отримані на склад та роздані матеріально відповідальним особам (старшим медичним сестрам), для використання у відділення Заставнівської ЦРЛ.

 У ТОВ "Діаліз медик" (переможець тендеру) накуповувались  наркотичні та психотропні засоби на суму 37,1 тис. грн. для надання медичної допомоги пацієнтам у відділенні анестезіології та інтенсивної терапії і проведення хірургічних операцій.

У ТОВ «ІГАР» проведена закупівля виробів медичного призначення одноразового застосування на суму 77,4 тис. грн. (перев’язочний і шовний матеріал, шприци, системи, катетери, тощо) для всіх відділень Заставнівської ЦРЛ.

 У ПП "Система оптимум" проведена закупівля лабораторних реактивів для лабораторій Заставнівської ЦРЛ на суму 65,5 тис. грн, які використовуються для проведення лабораторних досліджень

До 01 квітня 2020 року оплата пільгових та безкоштовних рецептів Заставнівська  ЦРЛ проводила із медичної субвенції за рахунок коштів державного бюджету.

Як відомо, з 1 квітня 2020 року змінено модель фінансування видатків на утримання закладів охорони здоров’я вторинного рівня, а саме – припинено пряме бюджетне фінансування у вигляді медичної субвенції та відбувся перехід на договірні відносини із Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ). Це передбачає, що здійснення медичної та  господарської діяльності нашої  районної лікарні проводиться за рахунок коштів НСЗУ на підставі актів про надані медичні  послуги.

Мешканцям потрібно знати, що у підписаному договорі між НСЗУ та Заставнівською ЦРЛ (на підставі Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» від 19.10.2017 № 2168-VIII) не передбачено фінансування будь-яких пільгових та безкоштовних рецептів. Також повідомляємо (увага) те, що компенсація вартості пільгових рецептів для населення не відповідає меті (цілям, завданням) та напрямкам діяльності, визначеним Статутом Заставнівської ЦРЛ та вимогам до неприбуткових організацій, встановлених п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу України. Проте відшкодування вартості пільгових рецептів для населення може проводитись і проводиться за рахунок місцевих бюджетів.

Із поданих цифр видно, що  оприлюднені в тексті цієї авторки вони, ну аж НАДТО, завищені. Задля чого це зроблено? Для того, щоб дезінформувати мешканців Заставнівщини? Спровокувати черговий дешевий скандал? Чи посилити соціальну напругу населення краю, яким і так не просто через карантинні обмеження? – на ці запитання потрібно ще знайти відповідь. Як і на запитання «Який зиск для своєї особи очікувала отримати автор (скажу простою мовою) цієї дези?».

 А як автор автору скажу: щось не простежую я, пані, у ваших дописах альтруїзму.  Якщо ви вже так прагнете влаштувати  шоу із цифр і аналізу, то варто попередньо той самий аналіз зробити.  Це ж не медична лабораторія, де можна перездати. Це СЛОВО!!! А воно, як відомо, не горобець… Може навіть стати кулею і вбити людину. Думайте перед тим, як починати піаритися та висувати завуальовані звинувачення. Кому, як не вам це потрібно знати.

Щиро ваша, Маруся Чурайко



Top