Відео - Вікнянська ОТГ не перестає вражати темпами розвитку - Економія на опаленні більше ніж у 20 разів

 

У Вікнянській ОТГ першими  в районі провели оптимізацію закладів освіти та створили опорний заклад – «Вікнянський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів». Створення  комфортних умов для функціонування закладу освіти стало одним із найголовніших завдань керівництва громади.

Надважлива умова – це тепло в закладі освіти. Система опалення школи здана в експлуатацію у 1972 році. Довгих 47 років її ніхто не ремонтував, тому зволікати не можна було жодної хвилини. Вирішення цього питання потребує комплексного підходу до формування енергозбереження.

У першу чергу було замінено вікна та двері на енергозберігаючі. Наступним кроком стала реконструкція та модернізація  котельні, яку провели власними силами.У закладі замінено всю систему опалення, встановлено найсучасніші датчики контролю за дотриманням температурного режиму окремо в класах, коридорах, спортзалі, їдальні.

Вперше в закладі освіти нашого буковинського краю застосований новітній пристрій очистки та пом’якшення води і для обігріву, і для споживання. Найбільш унікальним робить його  те, що має властивість самоочищення. Також вперше в закладі освіти встановлено надміцні, довговічні, енергозберігаючі, екологічно безпечні пластико-резинові труби. Важливим фактором забезпечення енергоефективності,  економії тепла і деревини є встановлення так званих акумуляторів гарячої води загальною ємністю 9 тонн.

 За новітніми вимогами потрібно 2-3 альтернативні види опалення. Тому закуплено та встановлено два твердопаливні котли: один опалюється щепою або пелетами, другий – дровами. Кожен котел може забезпечити обігрів приміщення площею 3000 м2 , а площа опорного закладу  2500 м2 . У котел одночасно можна завантажити до 1,6 м2 дров. При температурі на вулиці -150 С цієї маси вистачає на добу.Тут доречно зауважити, що громада вже закупила щепорізку. Власними силами проводять очистку придорожніх смуг і мають чим опалювати заклад освіти.

За підрахунками, нинішніх запасів самосівів, сухих та ушкоджених дерев  вистачить на 15 опалювальних сезонів. Підтримуючи в належному стані придорожні смуги, дбаючи про навколишнє середовище, використовуючи екологічно чисту сировину, в громаді забезпечили комфортні умову для навчання дітей.Газовий та електричний котел встановлять до кінця року.

Заслуговують на увагу сучасні системи витяжок та нержавіючі димохідні труби під кожен котел.Функції сповіщення займають надзвичайну роль у всій системі опалення, подачі води, контролю за безпекою, за економією.

З метою зменшення енерговитратності та підвищення енергоефективності проведено капітальний ремонт будівлі ОЗ - «Вікнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів» (заміна даху, утеплення фасаду та горищного перекриття). Для проведення цих робіт  вже освоєно 3842,0 тис. грн., до кінця 2020 року планується використати ще 3600,0 тис. грн.Послуговуючись старою системою опалення витрати місцевого бюджету складали 760,0 тис. грн. Зараз ця суму дорівнює 30,0 тис. грн.

Проведений капітальний ремонт системи опалення економить кошти громади більш ніж у 20 разів. Крок за кроком у громаді впевнено рухаються  до поставленої мети.



Top