Внутрішньо переміщені особи – вразлива соціальна група, яка потребує підтримки та допомоги у різних сферах суспільного життя

 

Згідно статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб»від 20 жовтня 2014 року № 1706-VII (далі Закон № 1706-VII,)внутрішньо переміщеною особою є громадянин України,

іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Забезпечення прав таких осіб досі залишається задачею, що потребує негайного врегулювання.

Соціальна сфера, трудові та фінансові відносини, охорона здоров’я, право власності, оренда житла, доступ до правосуддя – це ті питання, які частіше всього хвилюють переселенців зі Сходу.З-поміж них основним проблемним питанням є працевлаштування та житлово-земельні відносини.

З метою забезпечення доступу внутрішньо переміщених осіб до ринку праці державною службою зайнятості розробляються та впроваджуються програми інформаційної підтримки.

Державна підтримка в працевлаштуванні передбачає: пошук підходящої роботи – тимчасової і постійної;надання інформації та консультації у сфері занятості;можливість участі в громадських оплачуваних роботах;професійна підготовка, перепідготовка і підвищення кваліфікації;отримання статусу безробітного.

Для цього особі потрібно звернутися до центру зайнятості за місцем фактичного проживання (перебування).

Основні документи, які необхідно мати при собі: 

 паспорт;

 довідка про присвоєння ідентифікаційного коду (за наявності);

 трудова книжка (за наявності);

 документи про освіту (за наявності)

Звертаємо увагу!Реєстрація в центрі зайнятості проводиться незалежно від місця прописки.

Переселенець, зареєстрований як безробітний, отримує допомогу по безробіттю, соціальні та інші послуги за загально обов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття відповідно до чинного законодавства.

Якщо переселенець не звільнився з роботи/не припинив інший вид зайнятості, але не має можливості продовжувати роботу/інший вид зайнятості за попереднім місцем проживання, тоді для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загально обов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття він може припинити трудові відносини, надавши нотаріально посвідчену письмову заяву про припинення трудових відносин з підтвердженням того, що ця заява надіслана роботодавцю рекомендованим листом (з описом вкладеної до нього такої заяви).

Навіть більше, внутрішньо переміщена особа, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує такий статус без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж, допомогу по безробіттю цим особам призначають у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

А що ж робити коли документи, що підтверджують факт звільнення (припинення зайнятості) відсутні?

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 8 липня 2015 року № 473 «Про внесення змін до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу» (далі – Постанова №473), за відсутності вищезазначених документів, внутрішньо переміщені особи пред'являють:

 паспорт громадянина України або тимчасове посвідчення громадянина України;

 облікову картку платника податків;

 довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;

 заяву про припинення трудових відносин, справжність підпису на якій нотаріально засвідчена, або документ, що підтверджує факт припинення зайнятості (цивільно-правовий договір, витяг із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), або відповідне рішення суду - у разі припинення трудових відносин (припинення зайнятості) у судовому порядку;

 розрахунковий документ (квитанцію), що підтверджує надсилання зазначеної заяви роботодавцю рекомендованим листом з описом вкладення.

Варто зазначити, що Постанова № 473 містить ще декілька спрощень процедури набуття статусу безробітного внутрішньо переміщеними особами.

Це можливість зареєструватися у службі зайнятості внутрішньо переміщеним особам, які є членами особистих селянських господарств, без подання довідки про припинення ведення такого господарства або вихід із нього.

Так само, це відсутність вимоги подавати при зверненні до центрів зайнятості довідку про направлення на роботу або про самостійне працевлаштування щодо випускників вищих та професійно-технічних навчальних закладів, які навчалися за державним замовленням та є внутрішньо переміщеними особами.  ( Василь Данищук)

Для отримання правової консультації звертайтеся за адресою: м. Заставна, вул. Д. Галицького, 1а

- або телефонуйте за номером 3-11-87    Василь Данищук

Жанна Патєхіна, 

заступник начальника відділу організаційної роботи,

 юридичного забезпечення діяльності та інформації 

Регіонального центру з надання безоплатної вторинної 

правової допомоги у Чернівецькій області

 



Top