Брат і сестра позмагались за договір з постачання ноутбуків для освітян у Заставнівському районі (пояснення освітян)

 

ТОВ «Техно простір» і підприємиця Юлія Томусяк розіграли закупівлю відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської РДА, що в Чернівецькій області, на постачання комп’ютерної техніки вартістю понад 330 тис. грн.

Про це стало відомо з сайту закупівель Prozorro інформує видання "Наші гроші".

Освітяни замовили 32 ноутбуки, чотири настільних персональних комп’ютери та один планшет за ціною 7,2-10,6 тис. грн за одиницю.

Свої пропозиції згадані учасники подали з різницею в 13 хвилин, а деякі їхні документи містять однакові дефекти друку, що може свідчити про використання однієї техніки.

Юлія Томусяк, завантажуючи копію свого паспорту, назвала файли «паспорт козак ю.в.». Як виявилось, її дівоче прізвище – Козак.

Вона зареєстрована за адресою, що збігається з адресою реєстрації власника фірми-конкурента «Техно простір» Сергія Козака, і вони є братом і сестрою.

 На своїй сторінці у Facebook вона зазначила, що раніше працювала у «Технопростір». Крім того, у довідках на тендери вони вказують однакову адресу фактичної діяльності.

Згідно із Законом України «Про публічні закупівлі», брат і сестра є пов’язаними учасниками, відтак тендерний комітет повинен був відхилити їхні пропозиції, однак не зробив цього.

Крім того, якщо АМКУ підтвердить узгодження ними поведінки на торгах, то їм загрожує штраф та трирічна заборона участі у відкритих торгах.

Раніше Сергій Козак і Юлія Томусяк разом були співвласниками ТОВ «Технопростір плюс», тепер фірма належить лише Козаку. Натомість Юлія Томусяк володіє ПП «ПК Центр».

Юлія Томусяк як приватна підприємиця, за даними Clarity, отримала замовлень на 1,5 млн грн.

За роз'ясненнями, журналісти "Буковина Онлайн" звернулися до відділу освіти, молоді та спорту Заставнівської РДА

Нам розповіли:

Згідно Закону України „Про публічні закупівлі” Учасник в складі тендерної пропозиції надає документи про ціну, інші критерії оцінки (у разі їх встановлення замовником), інформація від учасника про його відповідність кваліфікаційним (кваліфікаційному) критеріям, вимогам, визначеним у статті 17 Закону і в тендерній документації, які стосуються предмету закупівлі.

Документи, що не передбачені законодавством для учасників - юридичних, фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб - підприємців, не подаються ними у складі тендерної пропозиції.

Вищевказаним Законом не передбачено подання документів, які підтверджують родинні зв’язки, наприклад свідоцтво про народження.

Згідно документів, поданих в тендерній пропозиції неможливо встановити, чи є Томусяк Юлія Василівна сестрою Козака Сергія Васильовича. Також неможливо встановити чи проживають вони спільно і ведуть спільне господарство.

Згідно вищезгаданого закону Замовник зобов’язаний відхилити тендерну пропозицію, якщо вона подана учасником конкурентної процедури закупівлі, який є пов’язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі. Пов’язаною особою в розумінні цього закону є також і фізична особа або члени її сім’ї, які здійснюють контроль над учасником процедури закупівлі.

Під здійсненням контролю розуміється можливість здійснення вирішального впливу на господарську діяльність учасника процедури закупівлі.

Такий вплив може здійснюватися безпосередньо або через інших фізичних чи юридичних осіб, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма їхніми активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу або результати голосування, а також можливість визначати умови господарської діяльності, надавати обов’язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління учасника процедури закупівлі, або володіння часткою (паєм, пакетом акцій), що становить не менше 25 відсотків статутного капіталу учасника процедури закупівлі.

Для цілей цього Закону членами сім’ї вважаються подружжя, діти, батьки, рідні брати і сестри, дідусі, бабусі, онуки, усиновлювачі, усиновлені, а також інші особи, за умови їх постійного проживання разом із пов’язаною особою і ведення з нею спільного господарства.

В поданих документах та у відкритих джерелах відсутні дані про родинні зв’язки Томусяк Юлії Василівни та Козака Сергія Васильовича, можливий вирішальний вплив на господарську діяльність одного з учасників (володіння часткою, паєм тощо), а також про їх спільне проживання разом і ведення ними спільного господарства. 

Ця публікація стала можливою завдяки фінансовій підтримці Black Sea Trust, a Project of the German Marshall Fund of the United States. Думки, висловлені в цій публікації, не обов’язково представляють думку Black Sea Trust або його партнерів.



Top