Осінньо – зимовий пожежонебезпечний період! Інформує Заставнівський РС УДСНС України у Чернівецькій області

 

 З настанням осінньо – зимового періоду у пожежну охорону дедалі все більше надходить повідомлень про пожежі та трагічні випадки на них, причинами яких є  порушення правил пожежної безпеки при експлуатації газових приладів, пічного опалення та електрообігрівачів.

Майже всі пожежі з трагічними наслідками виникають у житловому секторі, переважно сільської місцевості.

Як ми повідомляли раніше: У с. Шубранець через пожежу загинув молодий чоловік

В основному лихо приходить в будинки пенсіонерів, інвалідів та безробітних людей. Адже вони не мають кошти на виконання протипожежних заходів і здебільшого мешкають у старих дерев'яних хатах, де газові прилади, пічне опалення, електрообладнання застаріло, належним чином не обслуговується та не ремонтується.

Як наслідок, найбільша кількість пожеж та загиблих людей на них реєструється в осінньо – зимові місяці року, тобто коли люди починають інтенсивно використовувати прилади опалення та електрообігрівачі.

Ще одною і найпоширенішою причиною пожеж та загибелі людей на них є куріння у ліжку, найчастіше в нетверезому стані.

Зараз в районі, переважно в селах проживає чимало незайнятих громадян, які часто використовують свій вільний час для вживання алкогольних напоїв. Це знижує рівень відчуття особистої безпеки.

По суті: У селі Кадубівці в пожежі загинув чоловік 

Враховуючи те, що у холодну пору розпиваються алкогольні напої у квартирах, це врешті решт призводить до пожежі. Розвиток подій іде за одним і тим же сценарієм. Людина випила, потім закурила у ліжку та не помітила, як задрімала і при цьому випустила з рук недопалок.

Також слід зазначити, що на економічні втрати від пожеж та зростання загибелі людей впливає тривожна ситуація, яка склалася із забезпеченням пожежегасінням на селі. Таким чином пожежегасіння на селі лягає тільки на підрозділи державної пожежної охорони Заставнівського району.

Але ж вони дислокуються і на відстань від них до сіл району сягає   до 25-30 км. Тож, щоб дістатися до місця пригоди, доводиться витрачати чимало часу, а це людські жертви, знищені будівлі та майно.

Всі вищезгадані фактори з року в рік негативно впливають на стан пожежної безпеки та стають причиною сотень трагічних випадків.

Отже, щоб лихо не прийшло до вашої оселі, зробіть своєчасні висновки та будьте уважними та обережними. Не паліть у ліжку, слідкуйте за станом приладів опалення, електрообігрівачів та дотримуйтесь протипожежних правил під час користування ними. 

У разі виявлення пожежі кожен громадянин  зобов’язаний  повідомити про це пожежну охорону  телефоном  101  або  2-10-84.

Пам'ятайте, що ваша особиста безпека та безпека рідних і близьких вам людей, залежить насамперед від вас самих!!!

Заставнівський РС УДСНС України у Чернівецькій області

 Провідний фахівець Заставнівського РС Управління ДСНС України капітан служби ЦЗ  Фіріч А.В.                              



Top