Відео - в Заставні зустріч з очільниками місцевих рад для обговорення - об'єднання територіальних громад

 

30 січня 2017 року в райдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» на тему об’єднання територіальних громад.

На засідання були запрошені відомі в Чернівецькій області фахівці-експерти, які спеціалізуються на ОТГ та надають відповідні консультації: Ігор Баб’юк, Борис Руснак та Тетяна Татарчук. Розпочавши засідання, голова районної державної адміністрації Юрій Кітар зазначив, що процес об’єднання територіальних громад на Заставнівщині лише стартував, і до цих пір жодної ОТГ не створено, тому цей процес необхідно активізувати.

Як зазначила керівник Центру розвитку місцевого самоврядування Тетяна Татарчук, з січня 2016 року ОТГ Чернівецької області перебували у прямих міжбюджетних відносинах з Державним бюджетом України та отримали на розвиток інфраструктури субвенцію в сумі 45,5 мільйонів гривень.

У 2017 році для підтримки новостворених ОТГ в Державному бюджеті передбачено півтора мільярди гривень, з яких по одному мільйону будуть розподіляти між новими ОТГ. Кошти з державної субвенції в 2016 році були пропорційно розподілені між десятьома об’єднаними територіальними громадами Чернівецької області та використані на ремонти навчальних закладів, ФАПів, побудову об’єктів спортивної сфери, прокладання доріг тощо.

  Серед основних переваг ОТГ Тетяна Татарчук зазначила доступність адміністративних послуг для громадян, які проживають на території ОТГ – це відкриття Центрів адміністративних послуг, які комплексно та якісно надають всі відповідні реєстраційні послуги. Створення Центрів первинної медико-санітарної допомоги, які надають населенню якісні медичні послуги всередині ОТГ.

Найголовнішою ж перевагою об’єднання територіальних громад є здобуття досвіду працювати в умовах сучасної економіки та самостійно приймати управлінські рішення.      Свою колегу цілком підтримав Ігор Баб’юк, він зазначив, що ОТГ – це новий рівень мислення всієї громади, адже під її контролем перебуватимуть надходження в бюджет від податків на території ОТГ.

Зокрема, як зазначив експерт, від кооперативних підприємств у бюджеті ОТГ податки залишатимуться в стовідсотковому розмірі. Проте, приймаючи рішення про об’єднання, слід зважати на те, чи стане новостворена ОТГ самодостатньою, чи матиме всі потрібні ресурси для того, щоби не стати дотаційною, а самій заробляти гроші на своє утримання.

    Дискусію продовжив Заслужений юрист України Борис Руснак, який зазначив, що не дивлячись на упущення та недоліки в законодавстві, все-таки слід працювати на об’єднання, адже цей процес став невідворотнім, і в майбутньому його приведуть у відповідність до законодавства.

Присутні в залі вели живу дискусію, і після засідання мали безліч аргументів для того, щоби проводити роз’яснювальну роботу серед населення та зрушувати з місця процес об’єднання територіальних громад на Заставнівщині.

 

Поділитися
 Джерело статті: http://zastavna.bukoda.gov.ua



Top