На порядку денному служби зайнятості - працевлаштування осіб з інвалідністю

 

Того року між Заставнівською районною філією Чернівецького обласного центру зайнятості та Кадубовецькою сільською радою підписаний договір про співпрацю щодо сприяння зайнятості населення.

За цей час обидві сторони підтвердили статус надійних партнерів та визначили пріоритети спільної діяльності.

Для комплексного розв'язання проблем, які виникають під час працевлаштування осіб з інвалідністю, нещодавно відбувся круглий стіл. У ньому взяли участь фахівці служби зайнятості, представники Кадубовецької сільської ради, Відділу обслуговування громадян № 5 ( Сервісного центру) та громадської організації «Союз організацій інвалідів України».

Учасники заходу обговорили перелік найважливіших питань, які виникають під час працевлаштування осіб з інвалідністю.

Для реалізації права на працю, особам з інвалідністю важливо мати без бар'єрного середовища на території громади, доступні будівлі та споруди комунальної власності, відповідно до державних будівельних норм. Найбільшою проблемою, у розв'язанні цього питання, на думку фахівця сільської ради, є недостатня кількість коштів у бюджеті громади для виконання таких робіт.

Представник громадської організації зазначив, що з боку держави приділяється недостатньо фінансової підтримки для їх діяльності. Наразі організація надає адресну допомогу особам з інвалідністю, які потребують лікування.
Керівник Сервісного центру повідомив про проблему виплат пенсій особам з інвалідністю, що проживають у сільській місцевості. Укрпошта, яка взяла на себе зобов’язання забезпечувати виплату коштів пенсіонерам, організувала незручний графік доставки пенсій у села, а банки - відмовилися встановлювати у кожному селі свої платіжні термінали.

Начальник відділу взаємодії з роботодавця Заставнівської філії Галина Коростатевич зауважила, що у разі створення високооплачуваних робочих місць на території громади, додаткові надходження могли б спрямуватися на розбудову комфортної інфраструктури для жителів громади, в тому числі осіб з інвалідністю.

Для цього служба зайнятості формує базу вакансій та стимулює створення нових робочих місць тим, що компенсує суб’єктам малого підприємництва, які працевлаштовують безробітних строком не менше ніж на два роки за направленням органів служби зайнятості, фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування впродовж року.

Учасники заходу домовилися і надалі проводити такі зустрічі та активно співпрацювати у 2021 році, задля покращення добробуту жителів територіальних громад.



Top