Фото: У с. Василів, науковці та краєзнавці обстежили рештки унікального для регіону білокам'яного храму XII ст

 

23 березня, Чернівецький підрозділ ВГО "Спілка археологів України" спільно із заступником голови Чернівецької обласної ради Михайлом Павлюком побували в с. Василів, де вісім століть назад існувало літописне середньовічне місто на Дністрі.

Науковці та краєзнавці вкотре обстежили рештки унікального для регіону білокам'яного храму XII ст. (пам'ятку археології національного значення) та вирішили звернутися до органів влади з клопотанням щодо виділення коштів з Комплексної програми охорони та збереження об'єктів культурної спадщини Чернівецької області на 2018-2022 роки на коригування проектно-кошторисної документації стосовно ліквідації аварійного стану та консервації фундаментів церкви, а також щодо внесення даної пам'ятки до програми "Велика реставрація", ініційованої Президентом України. Сподіваємося, що цей монументальний об'єкт Галицької Русі вдасться зберегти для прийдешніх поколінь.

P.S.‼️ Решткам найдавнішого в регіоні кам'яного храму, виявленим і розкопаним у середині минулого століття експедицією під керівництвом Б.О.Тимощука, та численним похованням навколо загрожує руйнування через зсуви ґрунту на пагорбі, де розташована пам'ятка.



Top