Відео - У Кострижівській громаді відзначили 80-ту річницю Купальської трагедії на мості

 

У наддністрянській Кострижівці (Заставнівщина, Буковина) відбулося грандіозне дійство пам’яті, патріотизму та єдності «Якби річка вміла говорити».

 Тут вшанували жертв політичних в’язнів, яких радянсько-енкаведистська машина  на початку липня 1941 року знищила нелюдським методом, запакувавши людей у товарні вагони, доправивши їх на середину мосту через річку Дністер, що з’єднує м.Заліщики та смт.Кострижівка (за дослідженнями істориків-краєзнавців, у тому числі Миколи Черешнюка у книзі «Кострижівка — перлина Дністровського каньйону»).

Поминальну панахиду традиційно провели настоятелі Свято-Миколаївських храмів смт.Кострижівка та с.Луки Чернівецької єпархії ПЦУ отці Сергій Гринчак і Михайло Судак.

Учасники зібрання — представники влади області, Чернівецької райради, голови територіальних громад Заставнівщини, сусіди-заліщани,  учасники бойових дій (АТО/ООС), просвітяни, волонтери, активна громадськість, після покладання квітів до меморіального знаку жертвам трагедії та залізного хреста, встановлених на умовних місцях загибелі політв’язнів Буковини, Тернопілля, Прикарпаття, вирушили на продовження заходу до Центрального селищного парку.

Багатогранна та велелюдна імпреза, зорганізована Буковинською «Просвітою» та Кострижівською селищною радою, за участі ГО «Тактична група 4.5.0» і «Заставнівської волонтерської сотні —  то справжній урок патріотизму  для всіх учасників зібрання.

У професійно складеному сценарії — від його автора і ведучої Ірини Матійчук українським віночком перепліталися інсценізації (театралізовані уривки трагедії, поезії, художні номери, насичені патріотизмом і українськістю (ансамблі «Калинонька», «Дністряночка», фолькколективи «Василиха», «Прилипчаночка», викладачі Кострижівської школи мистецтв і юні танцюристи)  з виступами голови ТГ Віталія Берковського, заступника голови облради Михайла Павлюка, голови Чернівецької райради Руслана Домніцака, заступника голови обласної «Просвіти»,народного артиста України Івана Дерди, письменника Миколи Лисича, голови Вижницької «Просвіти» Дмитра Никифоряка, в.о.голови Чернівецької «Просвіти» Світлани Масловської.

Насичена різножанрова програма яскраво доповнювалася військово-патріотичним вишколом для школярства і молоді, який організували ГО «Тактична група 4.5.0» , крім цього — козацькою кухнею (голова Олександр Паращук) разом із ГО «Учасників бойових дій на Сході України Заставнівщини» (голова Людвіг Галай). Ще один елемент, який вразив учасників заходу — поминальний обід за жертвами трагедії (народні страви з буковинської печі) — від «Заставнівської волонтерської сотні» (голова Марія М’якота). Окрема подяка приватним підприємцям Віктору Маліці та його дружині  Марині, завдяки гостинності яких ми всі почувалися затишно і комфортно.

Дивовижне дійство, де влада з народом, єднання пам’яті  з колоритом, спілкування з природою і одне з одним завершилося традиційним киданням віночків із польових квітів на хвилі ріки — як данина пам’яті за тих, хто віддав своє життя водам Дністра і  спільні бажання: незабутність героїв, наша перемога в московсько-українській війні і всеперемагаюча любов  до  Господа, одне до одного й до України! Слава Україні Героям Слава!    



Top