На Заставнівщині дві громади не фінансують трудовий архів.Чого чекати майбутнім пенсіонерам цих громад...

 

Збереження трудових архівів та забезпечення доступу до них, -  проблем, що виникають під час оформлення ними пенсій, - коли людині потрібно документально підтвердити стаж роботи за попередні роки, або розмір зарплати у певний період, тривалість роботи в шкідливих умовах, факт отримання травми на виробництві, а також у інших випадках.

Довідка:

– Що входить до основного переліку довідок, які видає трудовий архів?

– Надаються довідки громадянам про нарахування заробітної пла­ти, про підтвердження трудо­вого стажу, про призначення пільгових пенсій, довідки до дер­жавного реєстратора та акти про приймання на зберігання документів від підприємств, що ліквідуються, запити на вимогу юридичних осіб та правоохорон­них органів.

Комунальнаустанова «Заставнівський районний трудовий архів» була створена для забезпечення збереження документів, нагромаджених у процесі документування службових, трудових правовідносин юридичних і фізичних осіб та інших архівних документів.Відповідно до рішення сесії Заставнівської районної ради №491-44/2020 від 07.11.2020 р. «Про передачу об’єкта спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста Заставнівського району» повноваження правонаступникаКУ «Заставнівський районний трудовий архів»були переданіВікнянській сільській раді.

Відповідно до п.3 рішення Вікнянської сільської ради від 24.12.2020 р. №6-2/2020 «Про вступ у засновники та прийняття у власність майна і майнових прав КУ «Заставнівський районний трудовий архів» перейменовано на КУ «Трудовий архів територіальних громад».

З вищезазначеного випливає, що всі громади колишнього Заставнівського району мають утримувати дану установу на умовах співфінансування.

Основним напрямком діяльності КУ «Трудовий архів територіальних громад» являється соціально-правовий захист громадян. У зв’язку із посиленими вимогами Управління Пенсійного фонду України значно збільшилась кількість звернень громадян. У трудовому архіві забезпечено кваліфікований і своєчасний розгляд запитів. Ведеться облік прийнятих заяв від громадян, звернень юридичних осіб та облік виданих архівних довідок, копій, витягів з документів, що знаходяться на зберіганні.

На даний час у трудовому архіві зберігається 25192 справи. Зокрема: Заставнівської ТГ – 5810 справ (23,1%), Юрковецької ТГ – 4460 справ (17,7%), Кострижівської ТГ – 3663 справи (14,5%), Вікнянської ТГ – 3665 справ (14,5 %),

Кадубовецької ТГ – 3300 справ (13,1 %), Горішньошеровецької ТГ – 2241 справа (8,9 %), Веренчанської ТГ – 2053 справи (8,15 %).

Протягом 2022 року за довідками до трудового архіву звернулось 405 громадян (з них 124 звернення, що становить 30,6 % від Заставнівської та Кострижівської громад), на які були надані 635 довідок різного характеру (про підтвердження трудового стажу, розмір заробітної плати тощо).

Відповідно статей 75 та 89 Бюджетного кодексу України, при формуванні проєкту сільського бюджету на 2023 рік передбачили субвенцію на часткове утримання КУ «Трудовий архів територіальних громад»:

- Горішньошеровецька сільська рада – 40,5 тис.грн.;
- Юрковецька сільська рада – 80,6 тис.грн.;
- Кадубовецька сільська рада – 59,7 тис. грн.;
- Веренчанська сільська рада – 27,2 тис. грн.

Враховуючи вищезазначеневипливає, що найбільше справ у Заставнівській територіальній громаді, а коштів на співфінансування діяльності КУ «Трудовий архів територіальних громад»з січня 2021 року до сьогоднішнього дня не надходило, тобто 0 грн. 00 коп. Перестали надходити кошти і від Кострижівської територіальної громади. Якщо у 2021 році Кострижівськагромада заплатила 59 тис. грн., то у 2022 році – 0 грн.00 коп.Вікнянська сільська рада неодноразово зверталася до голови Заставнівської громади з приводу цього питання, проте жодних відгуків та пропозицій від нього не надходило. Оскільки дані громади ігноруютьутримання на засадах співфінансування КУ «Трудовий архів територіальних громад», то виникає питання: «Як надалі надавати послуги КУ «Трудовий архів територіальних громад» жителям Заставнівської та Кострижівської територіальних громад?»

Вікнянська сільська рада звертається з проханнямдо депутатів та жителів Заставнівської та Кострижівської територіальних громад взяти ініціативу у власні руки та внести пропозицію на розгляд сесії вищезазначених громадщодо утримання справ у КУ «Трудовий архів територіальних громад» та запропонувати варіант вирішення даного проблемного питання, що стосується співфінансування.
За загальним погодженням п’яти громад будемо продовжувати обслуговування на безоплатній основі тих жителів, чиї громади вносять долю співфінансування на утримання КУ «Трудовий архів територіальних громад» та вимушені перейти з 01 січня 2023 року на порядок надання платних послуг у підготовці матеріалів для формування запиту громадян Заставнівської та Кострижівської територіальних громад. Розмір плати за підготовку матеріалів для формування довідки встановлюватиметься в залежності від цінової політики в Україні та соціальних стандартів (на даний час плата сягатиме 630 грн і вище). Тобто, ще раз наголошуємо на тому, що у зв’язку з безвихідною ситуацією та легковажним ставлення до вирішення проблемного питання голів Застанівської та Кострижівської громад, будуть страждати люди переважно передпенсійного та пенсійного віку вищезазначених громад, оскільки саме вони є найчастішими відвідувачами КУ «Трудовий архів територіальних громад».

Щиро вдячні за співпрацю Веренчанській, Горішньошеровецькій, Кадубовецькій, Юрковецькій громадам та надіємося напорозуміння від Заставнівської та Кострижівської громад!



Top