Голова РДА вимагає спростування статті в газеті "Голос Краю"

 

Головному редактору газети «Голос краю» Баланецькій Л. М., автору публікації «Кому і чому Заставнівська райдержадміністрація заважає працювати у Васловівцях ?»( №18 (1380) за 4 травня 2017 року) Ользі Шендеровській

Звертаюсь до вас як голова Заставнівської районної державної адміністрації, який діє в інтересах держави та району. 04 .05 2017 року в друкованому виданні, а саме – газеті «Голос краю» було оприлюднено статтю Ольги Шендеровської під заголовком «Кому і чому Заставнівська райдержадміністрація заважає працювати у Васловівцях?»

Стверджую, що у даній статті подані факти, які не перевірені автором та не відповідають дійсності, а тому зачіпають мою честь і гідність, як голови Заставнівської адміністрації, очолюваного мною колективу державних службовців та негативно впливають на ділову репутацію державних службовців.

Зазначу, що Заставнівська райдержадміністрація – це державна установа, в якій працюють відповідальні та високоосвічені фахівці. У заголовку (хоч він і у запитальній формі) «Кому і чому Заставнівська райдержадміністрація заважає працювати у Васловівцях?» та тексті автор звинувачує колектив райдержадміністрації у діях, які перешкоджають життєдіяльності села, однак в статті не наведені факти, якими саме діями та кому заважають працювати спеціалісти Заставнівської районної державної адміністрації.

Вважаю, що це є прямою дискредитацією органу державної виконавчої влади, що є недопустимим і може безпосередньо спровокувати соціальну напругу в районі. У статті чітко написано, що за ствердженнями Городецького (хоч правильне прізвище – Гродецький) ніби-то я вступивши у змову з п. Осадчуком і всіляко заважаю йому, як приватному підприємцю працювати, що є абсолютною нісенітницею, образливою для мене, як керівника виконавчої гілки влади району.

До речі, приватний підприємець В. Гродецький ( або Городецький) у Заставнівському районі не зареєстрований. Тому автору, насамперед, варто було б дізнатися де ж він зареєстрований як підприємець, і чи сплачує до бюджету податки. Відносно колишнього колгоспного складу, що розташований по вул. Головній в с. Васловівці, то повідомляю – даний склад, вірніше земельна ділянка під ним загальною площею 0.0355 га, згідно із даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно перебуває в оренді на 3(три) роки у мешканця с. Васловівці Юрія Степановича Койцана. Договір на право оренди укладення 22.12.2016 року.

Тому вважаю читачам цікаво буде дізнатися, кому і за що платив власні кошти п. Гродецький? Бо ж як написано в статті: «Причина в тому, що пан Віктор має на меті колишній колгоспний склад (який він уже викупив за власний кошт) перетворити на культурно-розважальний комплекс для молоді». То ж на яких правових умовах має намір будувати цей культурно-розважальний центр?

Твердження про те, що нібито голова райдержадміністрації Юрій Кітар втручається у роботу Васловівського сільського голови Ольги Винничук ґрунтується виключно на хибному уявленні про функції та завдання, які виконує голова районної державної адміністрації, а це аж ніяк не лобіювання приватних інтересів окремих осіб (навіть якщо вони є твоїми земляками) та не підкріплений жодними доказами.

Тому не потрібно ділити людей за принципом «ти мені допоміг – один, в інакшому випадку – воріг». Однак хотілося б уточнити – якими своїми діями я, як голова РДА, втручаюсь у справи сільського голови. У роботі треба керуватися ЗАКОНОМ. Що ж до перевірок…

До речі, рішення, що прийняті сесією сільської ради, не зберігаються під грифом «ТАЄМНО». То чому ж такий супротив з боку сільського голови після звичайної вимоги (відповідно до законодавства України) – показати відповідне Рішення щодо відведення землі під стічну придорожню канаву. Якщо все правильно і в правовому полі – то ні пану Гродецькому, а ні пані Ользі Василівні не варто боятися перевірок. Тім більше, що за тім ж ствердженням Віктора Гродецького, порушень перевіряючі не виявили.

Твердження автора про те, що «Юрій Кітар – колишній мешканець села» не витримує ніякої критики. До відома моїх односільчан – я прописаний і проживаю у своєму рідному селі Васловівці, де і народився. Тому мені не байдуже все, що в ньому відбувається. Сільська громада впорядкувала сільське кладовище. І це є правдою. Як і ті, що прибирання сільського кладовища відбувається щороку. Васловів’яні свято шанують останню домівку своїх померлих рідних. Однак, міст по вул. Франка все ще не реконструйований. Та й паливний котел все ще не закуплений, хоч гроші вже давно виділені з бюджету сільської ради. Не потрібно маніпулювати думкою людей, особливо у складний для України період гібридної війни.

Автору статті – Ользі Шендеровській і, звичайно, редакції газети “Голос краю” потрібно було б об’єднання єктивно підійти до підготовки матеріалу до друку: ознайомитися із висловлюваннями інших мешканців села (зовсім не від влади й абсолютно не симпатиків Кітаря), а з приводу звинувачень у тому, що райдержадміністрація не допомагає розвиткові села, доречно було назвати прізвища державних службовців, які “заважають працювати у Васловівцях” та навести конкретні приклади.

Ті, що у даному випадку проігноровано загальновідомий принцип збалансованості та перевіреності поданих фактів, може свідчити або про недостатній професіоналізм, або про заангажованість людей, причетних до публікації.

Згідно з постановою Пленуму Верховного Суду України від 27.02.2009 року № 1 «Про судову практику у справах про захист гідності та честі фізичної особи, а також ділової репутації фізичної та юридичної особи» недостовірною вважається інформація, яка не відповідає дійсності або викладена неправдиво, тобто містить відомості про події та явища, яких не існувало взагалі або які існували, але відомості про них не відповідають дійсності (неповні або перекручені).

Зазначена інформація підлягає спростуванню, оскільки є недостовірною та такою, що не відповідає дійсності і негативно впливає на репутацію державної установи. Наголошу, що одним із основних принципів інформаційних відносин, згідно зі статтею 2 Закону України «Про інформацію» є достовірність і повнота інформації, а статтею 26 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» передбачено зобов’язання журналіста подавати для публікації об’єднання єктивну та достовірну інформацію.

У зв’язку з вище викладеним та на підставі статті 63 Конституції України, статті 2 Закону України «Про інформацію», статтей 26, 37 Закону України «Про друковані засоби масової інформації» вимагаємо від редакції газети «Голос краю» опублікувати спростування поширених відомостей, що є недостовірними та порушують ділову репутацію Заставнівської районної державної адміністрації шляхом – розміщення спростування у запланованому найближчому випуску газети «Голос краю».

З повагою Юрій Кітар, голова Заставнівської районної державної адміністрації.



Top