Село Хрещатик в Заставнівському районі може залишитись без води

 

У селі Хрещатик, Заставнівського району – жодної криниці, а вода з джерела до селян не доходить через дірявий трубопровід.

Хрещатик – ще одне унікальне місце в Україні – монастир в Чернівецькій області, який називають другим Афоном. З усього світу сюди їдуть паломники. Але в селищі, де розташований храм, немає жодного колодязя.

Легенди оповідають про чудодійну силу тутешніх місць. Іоанно-Богословський Хрещатицький монастир розташований прямо на скелі.

Заснували його в 17 столітті православні ченці. Під час Першої світової війни церква істотно постраждала, служби тут не проводилися. Відновити прихід вдалося лише в 30-х роках минулого століття.

Село Хрещатик розташоване в 200 метрах над рівнем Дністра, тому в селі немає жодного колодязя. Воду місцеві жителі беруть з джерела.

Але через дірявого водопроводу – до села не доходить майже половина цілющого ресурсу. Трубам півстоліття.

Люди вже і заяви писали, і навіть виграли грант – на ремонт мереж. Але чиновники не виділяють необхідні 4 мільйони гривень.

“Коли ми розрили трубу і хотіли її поварити, то просто не могли. Тільки прикладали електрод і дірка, дірка, дірка. Були у нас в районі, нічого не допомогли.

Люди обурені до межі, напружені. І так важко жити, а тут ще не вистачає найголовнішого.

Тому що без води не випрати, а не зварити їсти “, – говорить Іван Романець, житель села Хрещатик.

Місцеві жителі сподіваються, що чиновники, нарешті, звернуть на них увагу. Попереду – посушливе літо.

А значить, вода в Хрещатику і зовсім може зникнути.

Поділися з друзями

  



Top