День скорботи і вшанування пам'яті жертвам війни

 

Щорічно 22 червня ми відзначаємо День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні — день пам’яті в Україні.

Який встановлено «…з метою всенародного вшанування пам’яті синів і дочок українського народу, полеглих під час війни 1941-1945 років, їх подвигу та жертовності … на підтримку ініціативи громадських організацій ветеранів війни, праці, Збройних Сил і жертв нацистських переслідувань…» згідно з Указом Президента України від 17 листопада 2000 р. День 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців.

У цей день розпочалася найжахливіша війна в історії нашого народу , яка забрала життя кожного п’ятого співвітчизника. День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Сьогодні навіть важко уявити масштаб випробувань, болю і горя, що випали на долю минулих поколінь.

Ось чому в День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні ми згадуємо усіх тих, хто впав на полі бою, кого замучили у концентраційних таборах, кого розстріляли у в’язницях НКВД, хто жертвував найдорожчим задля того, аби наша батьківщина була вільною від будь-якого завойовника.

Саме українському народу завдячує увесь світ за мужність і героїзм, виявлені у смертельному двобої з фашизмом. Наша нація за роки другої світової війни втратила 8 мільйонів своїх громадян (5,5 мільйона цивільних і 2,5 мільйона військових).

Ніхто не має права забути, що трагедія 41-го поклала початок переможному Травню 45-го. Низький уклін захисникам рідної землі у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні.

Виявивши нечуваний героїзм та єднання у жорстоких боях, у гіркоті нищівних поразок і славі звитяг, українці здобули мир .

Честь і шана тим воякам , які зараз непоборно стоять на захисті цілісності нашої блакитноокої України! Наш святий обов’язок – оберігати спокій і злагоду у суспільстві задля майбутнього українського народу, задля світлої пам’яті тих, хто ціною свого життя йшов до великої перемоги.

Віддаймо шану всім українським борцям, які в час воєнного лихоліття визволяли і визволяють рідну землю від загарбників.

Схилімо голову перед мільйонами невинних жертв, яких забрала війна.

Джерело: http://zastavna.bukoda.gov.ua/



Top