Неприбутковим організаціям потрібно це знати

 

Фахівці Головного управління ДФСМ у Чернівецькій області повідомляють, що згідно з оновленими нормами Податкового кодексу України неприбутковим підприємством, установою та організацією є підприємство, установа та організація, яка одночасно має відповідати певним вимогам.

Насамперед така установа має бути зареєстрована саме як неприбуткова.

Така установа не має права розподіляти отримані доходи серед засновників та її членів (за виключенням фінансування видатків визначених пп.133.4.2 Податкового кодексу України).

А ще така установа у випадку припинення діяльності, в результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення, зобов‘язана передати активи іншій неприбутковій установі або ж зарахувати їх до доходу бюджету.

Не менш важливим фактором є перебування такої установи в Реєстрі неприбуткових установ та організацій, який формується контролюючим органом.

Тож якщо ваша установа, організація чи підприємство відповідає всім перерахованим вимогам – то ви залишилися в категорії юридичних осіб зі статусом неприбутковості.

У разі недотримання зазначених норм такі установи після 1 липня 2017 року втратили ознаку неприбутковості та виключені контролюючим органом з Реєстру.

Тобто стали платниками податку на прибуток підприємств.

Релігійні організації, які не приведуть свої установчі документи у відповідність та не нададуть їх копії до фіскальної служби, будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій після 1 січня 2018 року.



Top