Відео: Як "Бюро Безоплатної Правової Допомоги" допомагає Буковинцям (прес-конференція)

 

З 1 вересня 2016 року у складі місцевих центрів системи безоплатної правової допомоги Буковини розпочали роботу 11 бюро правової допомоги.

 Завдяки таким точкам доступу до безоплатної правової допомоги майже 11 тисяч жителів Буковини, зокрема найвіддаленіших та важкодоступних районів області, змогли отримати безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру. Вони дізнались, як діяти, аби відстояти свої права. З року в рік кількість буковинців, які звертаються по таку допомогу, більшає.

 Основні завдання, які покладені на бюро правової допомоги:

  1. правопросвітництво у територіальних громадах;
  2. надання безоплатної первинної правової допомоги (тобто кожен, без винятку громадянин, незалежно від віку, статі, рівня доходів, має змогу отримати безоплатні консультації та роз’яснення з питань правового характеру);
  3. забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (тобто у разі потреби громадяни мають право скористатись послугами адвоката, роботу якого оплачує держава. Саму таку допомогу мають право отримати лише визначені категорії громадян, найвразливіші верстви населення: переселенці, учасники АТО, малозабезпечені громадяни і т.д);
  4. надання безоплатної вторинної правової допомоги (крім захисту);
  5. забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції України.

Відділи “Бюро правової допомоги” очолюють фахові юристи, які пройшли конкурсний відбір та за час роботи в бюро правової допомоги значно підвищили свій професійний рівень. Якщо на початку своєї діяльності вони надавали в основному правові консультації та роз’яснення, то на даний час юристи бюро правової допомоги на належному рівні складають процесуальні документи та здійснюють представництво особи в суді.


Для зручності громадян в бюро правової допомоги є відповідне обладнання для надання правових консультацій за допомогою системи інтернет-спілкування “Скайп”.

Законодавством закріплено право громадян, які потребують безоплатної правової допомоги, завертатись у центри та бюро правової допомоги. Проте не кожен громадянин через стан здоров’я, похилий вік або з інших причин може безпосередньо звернутися до фахівців системи безоплатної правової допомоги. Зважаючи на це, консультації та роз’яснення з питань правового характеру фахівці бюро надавали  також за місцем проживання громадян.

Найчастіше до фахівців бюроправової допомогибуковинці звертаються щодо питань:оформлення спадщини, складання заповіту, розірвання шлюбу, стягнення та збільшення аліментів, оформлення пенсії по інвалідності, субсидії, купівлі-продажу та приватизації земельних ділянок.

Одним із пріоритетів у роботі бюро правової допомоги є розвиток співпраці з територіальними громадами, що допоможе посилити їх правову спроможність.

Цьогоріч відбулись важливі законодавчі зміни. 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству». Завдяки цьому послугами адвоката, роботу якого оплачує держава, мають змогу також скористатись діти та постраждалі від домашнього насильства. У разі такої потреби їм необхідно звернутись у центри або бюро правової допомоги.

Вашій увазі пропонуємо переглянути відео…

Поділися з друзями



Top