Родини Героїв Небесної Сотні відвідали Буковину

 

13- 14 січня 2019 року на запрошення в. о. голови обласної державної адміністрації Михайла Павлюка до Чернівецької області приїхали понад 70 гостей – представників родин Героїв Небесної Сотні з Вінниці, Хмельниччини, Івано-Франківщини, Києва, Львова, Запоріжжя, Житомира, Волині.


Вранці 13 січня делегацію зустріли волонтери, буковинська молодь, держслужбовці, колядники з обласного коледжу мистецтв імені Сидора Воробкевича. Волонтери розгорнули двадцятип’ятиметровий прапор України на залізничному вокзалі міста. Виконуючий обов’язки голови обласної державної адміністрації Михайло Павлюк привітав дорогих гостей та побажав приємних вражень від перебування на Буковині.

На Центральному кладовищі Чернівців родини Героїв Небесної Сотні долучилися до панахиди і спільно з духовенством, керівництвом краю, громадою поклали квіти та лампадки до могил Героїв України - учасників подій Революції Гідності Василя Аксенина та Олександра Щербанюка та буковинців, які загинули на Сході України, віддаючи належну шану полеглим.

Яскраву коляду, неповторні костюми, автентичні символи зимової обрядовості на Буковині демонстрували колективи для гостей на обласному традиційному фольклорному святі «Від Різдва Христового до Йордану» у музеї просто неба.
Опісля представники делегації поспілкувалися із журналістами про перші враження від перебування в області, організацію, в рамках якої рідні загиблих на Євромайдані втілюють на їх честь проекти з національно-патріотичного виховання молоді, вшанування пам'яті Героїв у містах України.

По-особливому новорічно-різдвяний настрій представникам родин Героїв подарували актори Чернівецького обласного українського академічного музично-драматичного театру імені Ольги Кобилянської у виставі «Різдвяна ніч».
Наступного дня родини Героїв Небесної Сотні з усіх куточків України спільно із заступником голови обласної державної адміністрації Мирославом Заячуком побували на відкритті традиційного обласного фестивалю – «Вашківецька Маланка» на Вижниччині.

Святковою ходою разом з маланковими гуртами, учасниками Вашківецької переберії вони пройшли від міської ради до площі перед будинком культури. Гостей вразила видовищна театралізована гра маланкарів, а також різнобарвні костюми героїв цьогорічних колективів, в яких можна було впізнати мольфарів, циган, шаманів, гномів, ведмедів, козаків, а також побачити символ цього року - величезну свиню.

Продовжився день сімей Героїв Небесної Сотні візитом до будинку з левами, де відбулась їх зустріч з керівництвом обласної державної адміністрації, громадськими активістами області.
Присутні на заході держслужбовці, волонтери, активісти, учасники ООС, буковинці – учасники Євромайдану, Революції Гідності спільно з гостями краю вшанували хвилиною мовчання пам'ять Героїв Небесної Сотні та усіх, хто віддав свої життя у зоні ООС, хто боровся за незалежність та соборність української держави.

«Хочу подякувати гостям з різних куточків України за те, що ви приїхали такою численною, згуртованою родиною до Чернівців, надихнулись самобутньою культурою Буковинського краю. Ми вам тут завжди раді, а також будемо з подякою вітати усіх тих, хто докладає зусиль, аби жила пам'ять про наших Героїв, та розвивалася справа, яку вони започаткували», - звернувся Михайло Павлюк до родин Героїв.

У свою чергу син Героя Небесної Сотні Василя Аксенина Юрій висловив вдячність обласній виконавчій владі та особисто в. о. голови облдержадміністрації Михайлу Павлюку за теплий прийом українських сімей Героїв: «Мені приємно бачити зараз щасливі очі цих людей. Тож особлива подяка за те, що вам вдалося відволікти їх хоча б на деяку мить від болю».



Top