В Чернівецькій області два випадки отруєння ботулізмом

 

В Чернівецькій області зареєстровано два випадки харчових отруєнь, в побуті, що викликані збудником ботулізму, внаслідок яких постраждало 2 особи, з них 1 дитина (мешканці Сторожинецького району та м. Герца).

При проведенні розслідування встановлено, що причиною захворювань стало вживання м’ясних консервів домашнього приготування, інформують в Чернівецькій ОДА.

Протягом 2016 року в області були зареєстровані чотири випадки захворювань на ботулізм, з кількістю потерпілих 5 осіб (поодинокі випадки зареєстровано в Хотинському, Новоселицькому та Сторожинецькому районах та 1 сімейний випадок (2 потерпілих особи) в м. Новодністровськ.

В Україні протягом 2016 року були зареєстровані 96 випадків харчових отруєнь, що викликані збудником ботулізму з кількістю потерпілих 115 осіб, у тому числі 10 дітей. Померло 9 захворілих. Нагадаємо, Новий випадок ботулізму.

Медики б'ють на сполох Захворювання, пов'язані з вживанням: м’ясних консервів та інших виробів з м’яса – у 57 захворілих, риби в’яленої, копченої та консервованої зареєстровані у 50, овочів консервованих у – 6, невідомий продукт у – 2. Довідково.

Ботулізм – це харчова інтоксикація, зумовлена споживанням продуктів, які містять ботулотоксини. Ступінь протікання хвороби, як правило важкий, з наступними хронічними проявами та непоодинокими летальними випадками.

Спалахи ботулізму виникають не часто у порівнянні з іншими захворюваннями, але вони надзвичайно небезпечні і потребують швидкого розпізнавання для виявлення джерела інфекції, визначення типу ботулотоксину, попередження інших випадків захворювання і ефективного лікування потерпілих.

Успіх лікування залежить від ранньої діагностики та швидкого введення ботулінічного антитоксину. Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації.

За відносно короткий проміжок часу (12-24 години) у харчовому продукті за оптимальних умов може утворитися один із сильнодіючих природних токсинів.

 Увага! Небезпечна хвороба!

На Буковині застерігають: ботулізм- смертельний Причиною виникнення захворювання на ботулізм найчастіше стають продукти домашнього консервування.

При виготовленні таких продуктів необхідно:

максимально звільнити сировину від усіляких забруднень, де можуть міститися спори-методом механічного очищення і промивання проточною водою;

стерилізувати банки, кришки, спеції і саму продукцію;

досягти надійної концентрації солі, харчових кислот, цукру чи інших безпечних консервантів, як це передбачено технологією виготовлення продукції.

Отруєння, пов’язані із споживанням соленої риби, пояснюються тим, що токсиноутворення відбулося до моменту проникнення солі у внутрішні тканини риби (переважно використання снулої або пошкодженої риби, що зберігалась без холоду) або концентрація солі не була достатньою та однаково розподіленою по всій масі риби.

У практиці невідомі випадки ботулізму, пов’язані із вживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.

Перші симптоми захворювання з моменту вживання продукції виникають від 2 годин до 4 діб і більше. У переважній більшості випадків від 12 до 24 годин.

Дуже важливо діагностувати ботулізм якомога раніше, коли ботулотоксин ще вільно циркулює у крові і може бути зв’язаний лікувальною сироваткою.

Після фіксації токсину в нервовій тканині він стає недоступним для впливу лікувальних антитоксичних сироваток, тому важлива рання діагностика захворювання.

Клінічна діагностика ботулізму ґрунтується на виявленні характерних для нього паралітичних проявів і пов’язаних з ними синдромів, зумовлених розладами зору, ковтання і дихання.

З метою профілактики та попередження захворювання на ботулізм Державна установа «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» рекомендує:

1. В жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні та рибні консерви, якщо залізна банка роздута, деформована.

2. Не споживати м’ясні, рибні та овочеві консерви з ознаками недоброякісності, компоти, що мають на поверхні темні плями, гриби, що не були достатньо добре очищені від забруднення землею.

3. При виготовленні в домашніх умовах м'ясних, рибних, грибних і овочевих консервацій дотримуватись всіх правил стерилізації.

4. Рибні та м'ясні продукти повинні консервуватися виключно у свіжому вигляді.

5. Овочі та фрукти ретельно очищати від частинок ґрунту.

6. Консервація перестиглих плодів неприпустима.

7. Консервування в домашніх умовах повинно здійснюватися в суворій відповідності з рецептурою при достатній концентрації солі і кислоти.

Джерело: http://acc.cv.ua/



Top