На Кіцманщині все частіше зустрічаються змії

 

Всім відомо, що змії мешкають у лісових масивах і поширюються там, де їм зручно жити і є харчування.

Тож не дивно побачити змію під час походу в ліс за грибами чи ягодами. Однак останнім часом жителі району стикаються зі зміями, які заповзають далеко від лісових масивів у села, на подвір’я, і, до прикладу, на людну і насичену транспортом центральну вулицю Кіцманя.

Так вже кілька жителів районного центру розповідали журналістам про те, що бачили змію на тротуарі по вул.Незалежності навпроти цілодобового магазину та на території ВУЖКГ.

Часто бачать плазунів у кіцманському лісі, в Мамаївцях, Лужанах, в основному біля водойм. У всіх випадках це був звичайний вуж, якого не слід плутати з гадюкою, оскільки обидві ці змії схожі між собою зовні.

Однак у звичайного вужа є помітна відмінність: світлі плями (зазвичай вони бувають жовтими і оранжевими), які розташовані з боків голови.

Ці плями мають форму напівмісяців. Крім того, у нього загальне забарвлення сірого-оливкового кольору, черевце світле у плямах, або чорне.

У гадюки звичайної забарвлення схоже, однак немає світлих плям, її зіниці мають форму вузької щілинки, а на спині добре видно темну, зигзагоподібну лінію вздовж хребта та іксоподібним малюнком на голові.

Гадюка дуже чітко відрізняється формою голови – у неї голова ромбічної форми. Також гадюка має специфічний наріст над верхньою щелепою, і у неї загрозливий вигляд.

Звичайно, що людина в паніці не звертатиме на це уваги, тому при зустрічі зі змією одна порада – заспокоїтися, не чіпати змію і вона відповзе.

Ось такого плазуна бачили у кіцманському лісі на стежці, де часто прогулюються люди, здійснюють пробіжки спортсмени.

Поділися з друзями

  

 



Top