ПРОФЕСІЇ МАЙБУТНЬОГО ДЛЯ УКРАЇНИ

 

Діяльність державної служби зайнятості скерована на надання допомоги тим, хто бажає знайти своє місце в житті, визначити професійне майбутнє, досягнути успіху в обраній професії, отримати довгоочікуване місце роботи.

У кожного з нас є свої особисті вимоги до майбутньої роботи. Але разом із своїми зацікавленнями та бажаннями необхідно враховувати ще й власні можливості (знання, вміння, навички, стан здоров’я, наявність професії, досвід тощо) та потреби ринку праці.

Варто проводити профорієнтаційну роботу з потенційними клієнтами служби зайнятості, тобто тими, які стоять перед вибором професійної діяльності – із випускниками шкіл.

Щоб проблеми вибору не стали перепоною на шляху до професійного самовизначення та самореалізації школяра Заставнівська районна філія Чернівецького обласного центру зайнятості провадить комплекс різноманітних профорієнтаційних заходів у загальноосвітніх школах району протягом всього навчального року.

Саме з метою інформування та орієнтації в професійному світі комплексний захід проведено в стінах Заставнівської ЗОШ 3 жовтня 2018 року – „Випускник - 2018”, в якому прийняли участь 21 учень 11 класу. Захід відбувся в рамках тематичних днів для молоді «Молодіжний профідайджест» і розпочався він роботою з ПАК «Профорієнтаційний термінал».

Термінал являє собою молодіжний профорієнтаційний інтернет-портал, який передбачає знайомство школярів із змістом професій і шляхами їх здобуття, станом та перспективами ринку праці, основами трудового законодавства та законодавства про зайнятість, послугами служби зайнятості.

Особливо зацікавили школярів інформаційні блоки «Пізнай себе», «Де отримати професію». За допомогою останньої рубрики можна ознайомитися з переліком навчальних закладів України, дізнатись про вступні випробовування, умови зарахування до омріяного вишу. Захід продовжився в класному кабінеті випускників, де директор школи Бачинська Надія Анатоліївна акцентувала увагу на стрімкому розвитку техніки і технологій початку ХХІ століття, що призводить до зникнення одних професій та появи інших.

Провідний фахівець з профорієнтації Антоніна Старко розповіла учням про нові професії майбутнього розділивши їх за сферами економічної діяльності та порадила учням намагатися опанувати якомога більш широким набором навичок, які не оцінюються навчальною програмою, але є фундаментальними для кожної професії (комунікативні та управлінські вміння).

Аналогічні заходи допомагають випускникам робити свій професійний вибір виважено. Всіх учнів було запрошено до центру зайнятості для проходження поглибленого тестування та скористатись послугами інтерактивної профорієнтаційної студії «Унісон».

Сподіваємось, що цей захід не пройде безслідні і через декілька років всі, хто був присутній на ньому, стануть справді успішними людьми і знайдуть своє місце в суспільстві.

P.S. Наприкінці вересня 2 учениці даного класу вже скористались послугами інтерактивної профорієнтаційної студії «Унісон» і пройшли поглиблене тестування за допомогою програми АРМ «ПрофКонсультант» і отримали відповіді на запитання «Ким стати».



Top