Відео - Як у Заставнівській гімназії День української писемності та мови відзначали

 

9 листопада відзначається День української писемності та мови. Це свято є даниною одному з найцінніших надбань, яке створене й залишено нам нашими попередниками – мові, що є душею нації, її генетичним кодом.

Як парость виноградної лози,
Плекайте мову.
Пильно й ненастанно
Політь бур’ян.
Чистіша від сльози
Вона хай буде.
Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям.
Максим Рильський

Доля народу тісно пов’язана з мовою. Вона є тим стержнем, на якому формується культурна самобутність.

Українська мова – наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Тому покликанням і обов’язком вчителя української мови та літератури є розширення знань про красу і багатство рідної мови, поваги до всього українського, бажання розмовляти рідною мовою, любов до свого краю, його традицій.

Щороку учні Заставнівської гімназії активно беруть участь у підготовці та проведенні лінійки, присвяченої Дню української писемності та мови. Напередодні 9 листопада учні 5 – 11 класів презентували літературні газети, які стали окрасою шкільного фойє.

Також бібліотекар гімназії Бойчук Марія Михайлівна підготувала виставку книг про українську мову. Саме свято розпочалося зі слів ведучих
( Крайник Дмитро та Мацьопа Іванна ), гімназистів II – А класу, які привітали всіх присутніх зі світлим днем нашого календаря.

Продовжили лінійку учні 5 - А, 5 - Б класів та II – А гімназійного, які урочисто і піднесено декламували поезію про українську мову, її милозвучність, багатство, красу. Протягом свята всі присутні мали змогу переглянути відеокліпи і презентації на відповідну тематику.

Також рекомендуємо: Відео - В Заставнівській ЦРБ відбулася зустріч з письменником Володимиром Яворівським

З надзвичайною ніжністю і трепетом пролунала пісня «Батьківська мова» у виконанні Анастасії Ткач , гімназистки VI класу. Не залишили байдужими школярів й гуморески «Кухлик» та «Найкраща мова», які з тонкістю та влучністю продекламували гімназисти II – А класу Думенко Валерій і Ткач Богдан.

Цікавинкою свята стала поява основної героїні – Української Мови ( гімназистка IV- А класу Никоряк Діана ), яка у своєму монолозі звернулася до всіх учнів, вчителів, батьків. Розповіла вона про багатовікову подорож, історію походження, любов до України, її традицій, до невмирущої народної пісні. Не менш важливими були слова ведучих про геніального українського поета Тараса Шевченка.

Адже він своїм величезним талантом розкрив невичерпні багатства народної мови, осягнув її, і як ніхто, розкрив чудову, чарівну музику українського слова. Учні з радістю слухали вірш «Думка» , який чудово продекламувала гімназистка II – А класу Ткач Ангеліна.

Логічним завершенням лінійки стала чарівна пісня «Україна – це ти» у виконанні всіх учасників свята. Вся шкільна родина з почуттям надзвичайної гордості співала такі знайомі до болю рядки…

Ми живемо на чудовій, багатій, мальовничій землі – на нашій славній Україні. Тут жили наші прадіди, діди, тут живуть наші батьки, тут корінець роду українського, що сягає сивої давнини. І негоже, просто соромно бути поганими нащадками у таких великих і славних батьків.

Цвіти і смійся, рідне слово!
У серці щирому звучи!
Моя чарівна, рідна мово,
Лети над світом не мовчи!
Вчитель української мови та літератури
Заставнівської гімназії
Стрельнікова М. М.

Поділися з друзями



Top