Як заставнівські депутати міський бюджет — 2016 пиляли (відео)

 

Бюджет міста Заставна що на буковині 2016: перспективи, проблеми, «білі плями»

 Міський бюджет 2016 року – це основний  фінансовий документ  міста, по якому нам, заставнівчанам, жити цілий  рік.

Саме тому  його прийняття (за основу чи в цілому) повинно бути  тривалим, кропітким, а основне – ПУБЛІЧНИМ процесом, до обговорення якого  повинні бути залучені  не тільки депутати, але й ціла громада.

Тим паче, що вперше в історії міста, не дивлячись на кризовий стан в державі, ми отримали бюджет  РОЗВИТКУ (!!!!). І це велико значить.

 Адже в попередників такої можливості не було!

 Феєричні надписи на рішеннях міськради «демократичного скликання»  сесія на практиці виявилася тільки пшиком: протягом двох годин в середу депутатів «ґвалтували» проектом міського бюджету на 2016 рік, який майстерно звівся до кількох табличок  із п’ятизначними та шестизначними сумами.

Зауважте: без розшифровки та пояснень, тобто конкретики. Завершити всю цю вакханалію вирішили в четвер (навіть не в п’ятницю, щоб депутати не мали часу  оговтатись).

У підручниках із місцевого самоврядування такий спосіб  прийняття бюджетів розглядається як одна із класичних технологій маніпуляції депутатами!

 Кіт в мішку, чи доступна інформація для заставнівчан?

 Хоча, як можна приймати  кота в мішку, розкидаючи сотнями тисяч вліво-вправо?

Кожна цифра бюджету повинна мати економічне підґрунтя, а не прийматися  «на віру». Виконавча гілка міської ради (перепрошую) – не Бог!

Водночас народна мудрість стверджує: «Довіряй – та перевіряй».

А виправдовування типу: «Верховна Рада України  приймає не краще!» — підтверджує не стільки непрофесіоналізм деяких місцевих «слуг народу», а їх безвідповідальність та аморальність.

 На капіталовкладення в 2016 році, згідно проекту бюджету, планується виділити 1 650 000 грн.

Кошти між освітніми закладами ділилися в кращих традиціях кримінальних бариг — по принципу «дав цьому, то й цьому  дати треба», щоб не образити.

Однак, відповідь на питання: «Чому музичну школу в перелік освітніх закладів, які потребують капіталовкладень, не включили?» — не знайдена.

Вивчення також потребує питання зменшення  центральної площі міста, з метою облаштування на ній ще одного «кармана» (зупинок) для автомобілів, зруйнувавши в такий спосіб  одну з кращих архітектурних форм Заставни.

І це при умові, що зупинку можна облаштувати біля «старої» міліції або «нового» універмагу, чи за готелем, де можуть розміщуватись від 20 до 30 авто.

Яка  доцільність капіталовкладення  у розмірі 250 000  гривень на зупинку, де максимум зможуть розміститися 4-5  автомобілів?!

Не легше жовту лінію з обох сторін дороги по бордюру провести? А площа повинна залишитись без змін (хіба що тільки капремонт б їй не зашкодив).

З метою попередження аварійності на цьому участку дороги, можна знизити рівень клумби.

Як можна вимагати від депутатів прийняття таких рішень, не пред’являючи візуальної проекції змін по вулиці Бажанській, не запитавши про це в громади?!

Як можна виділяти  на облаштування  в центрі міста  зупинки (розширення дороги – згідно коректури депутатів) 250 000 грн., в той час, як на ремонт доріг в межах всього міста тільки 398 000 гривень?

В подальшому суму на ремонт доріг було  збільшено депутатами  до 598 000 гривень, шляхом зменшення розміру перерахувань у районний бюджет.

 Невже місто Заставна – це тільки центр?!

 Невже околиці, які були заасфальтовані  в радянські часи і по 30-40 років не бачили ямкового ремонту, так і будуть залишені на призволяще?! Зміни, які пропонував депутатський корпус дозволив б суттєво збільшити  видатки на ремонт доріг (до 1 000 000 гривень).

Адже гроші виділяються під проекти, а не проекти – під гроші!!!! Чому «по – новому»  в чергове зводиться  до «старого»: недотримання (порушення) процедури.

Як відомо, в темному омуті (перепрошую)  чорти водяться.

Як можна було  в проекті рішення вказувати, що «на програми соціального  розвитку виділяється 300 000 гривень (Додаток 6 ?!)  і навіть не прикріпити попереднього їх переліку? Так-так, я не помилилася в проекті бюджету додаток 6 відсутній (текстовий варіант).

До мера тільки одне запитання: «Якби він був депутатом, враховуючи його принциповість у попередніх каденціях, чи голосував б він сам за такий проект бюджету (навіть якщо він і технічний?»).

Найбільшою бездонною ямою  в бюджеті міста  2016 року, безперечно, є питання благоустрою м.Заставни (на який виділили понад 1 000 000  гривень) і які всі тепер люб’язно надійдуть у розпорядження КП «Благоустрій плюс».

Інформацію про діяльність останнього  мешканці міста не зможуть отримати у вільному доступі (з офіційного сайту міської ради), а тільки «через депутатський запит». Адже, зі слів місцевої влади, це тільки добавить їм всім паперової роботи.

 Кому це потрібно?!

 Адже директор КП «Благоустрій плюс» не здатен звітувати про діяльність письмово (перепрошую, я тільки цитую місцеву владу). Напрошується інше: «А як він має намір писати програми освоєння коштів, посадові обов’язки, штатні розписи…?” Згідно статуту підприємства „Благоустрій плюс” — це його права-обов’язки.

Чи, можливо, тоді ляльководи допоможуть?

Можливо, саме тому  на сесії міськради лояльні до міського голови депутати, в тому числі і міський голова, відхилили інформацію «Про порядок  інформування комунальних підприємств Заставнівської міської ради”

Згідно останнього,  на офіційному веб-сайті ради повинен бути створений окремий розділ «Комунальні підприємства» з підрозділами по кожному комунальному підприємству ради, де розміщуватиметься інформація наступного характеру:

— адреса, контакти та графік роботи підприємства;

— інформація про фінансовий стан по кожному:

— інформація про укладені господарські договори.

 Як бачимо, «білих плям» в бюджеті Заставна чимало!

Саме тому депутатський корпус у Заставнівській міській раді запрошує всіх вас долучитися до обговорення змін у бюджеті.

Ми ініціюємо громадські слухання.

Долучайтесь, адже місто – це наш спільний дім.

І те, якому йому бути завтра, залежить від кожного із нас!!!

За матерілами: «Голос Краю»



Top