Відео - В Заставні пройшов флешмоб до Дня Соборності України

 

Яка ж вдалась сьогодні днина! Так й хочеться співать пісень!
Моя Соборна Україна! Знов зустрічає новий день!

Вже стало гарною традицією напередодні 100-річних ювілеїв державних свят проводити флешмоби в установах міста Заставна, які готують учасники районного осередку Всеукраїнського товариства «Просвіта», учні Заставнівської гімназії та працівники центральної районної бібліотеки.

Ось і завтра наша держава відзначатиме 100 років з дня урочистого проголошення Акту злуки УНР і ЗУНР у соборну Україну. У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події.

Одна з таких сторінок нашого минулого – боротьба українського народу за соборність своєї землі. І 22 січня 1919 року злилися частини в єдину Україну – саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів.

Довгий час наш український народ страждав у ярмі неволі, довгі роки боровся за свою незалежність проти монголо-татар, поляків, австро-угорців, російських військ.

Наша історія не перестає кровоточити, як рани тих трьохсот юнаків, які в січні 1918 року піднялись на захист незалежної української держави… Крути і Злука… як ці два слово близько зливаються на календарі, на відстані року 29-го та 22-го січня.

Цей бій назавжди залишився в історії не лише України, але й світу…

Саме про ці історичні події і вели мову учні VI гімназійного класу Заставнівської гімназії – Євгенія Ткач, Олександра Пазюк, Людмила Штеф’юк в установах та організаціях нашого міста.

Проінформували на передодні свята і працівників Заставнівської районної ради, Ощадного банку та його відвідувачів, і пенсійного управління, фінансового управління, і працівників редакції газети «Голос краю» та міської ради.

Традиційно розпочали ходу флешмобу з центральної площі міста від пам’ятника Т.Г. Шевченка.
Директор районної бібліотеки запрошувала всіх бажаючих черпати більш детальну інформацію з друкованої продукції, книг, які є у фондах центральної районної бібліотеки.

А голова районного осередку «Просвіта» С.Т. Масловська звертала увагу і на інші вагомі та пам’ятні дати в історії нашої держави та краю.

Нагадувала про святкування в минулому році 150 років з дня заснування Всеукраїнського товариства «Просвіта» та наголошувала, що і в нинішньому році ми святкуватимемо 26 січня 150 років з дня заснування товариства «Руська бесіда», яке зародилось на теренах нашого району в с.Товтри з ініціативи першого Митрополита Буковини та Далмації – Євгена Гакмана.

Це товариство сприяло відродженню української мови, яка почала звучати в школах нашого краю, на рідній мові почали проводитись богослужіння в церквах та храмах, відкривались в селах хати-читальні, нині – це наші бібліотеки. Закликала і нині всіх проводити велику просвітницьку роботу – відроджувати духовність, культуру та мову в своїх родинах, в своїх сім’ях, в своїх колективах.

На завершення всім бажали єдності, миру, порозуміння та злагоди і дарували український прапорець з надписом «Соборній Україні – 100».

Автор публікації: Л.Стасюк

Автор відео: Ярослав Шендеровський

Поділися з друзями

 



Top