Відео - у Заставні в Свято-Миколаївському храмі, діти славили Воскресіння Хреста

 

 У Заставні в Свято-Миколаївському храмі відбулося дійство під назвою «Заспівали дзвони великодні: Божий Син воскрес для нас сьогодні!»

Виховання дітей у християнських традиціях — то мабуть, одна з найефективніших методик. Боже Слово прищеплює нам високі духовні цінності. Тож недільні школи при православних храмах вносять неоціненний внесок у формування світогляду юних українців.

На честь величного свята Христового Воскресіння ось уже п’ятий рік поспіль у Чернівецько-Кіцманській єпархії ПЦУ проходить урочисте дійство під назвою «Заспівали дзвони великодні:Божий Син воскрес для нас сьогодні!». Головні учасники — вихованці недільних шкіл, які разом зі своїми наставниками творчо і яскраво, поетично і музично, театрально і просто красиво розповідають про Великдень і традиції, що з ним пов’язані. Цьогоріч ця святкова феєрія завітала до Заставни у Світлий Вівторок.

Спершу святі отці провели спільний молебень у Свято-Миколаївському храмі, привітали усіх з Паскою, благочинний митрофорний протоієрей, отець Дмитро Костащук, цікаво розповів дітям і гостям про Христове Воскресіння. А далі на імпровізованій сцені на подвір’ї храму відбулося дитяче свято. Юні артисти хвилювалися, тож ієрей отець Іван Папущак (координатор роботи з молоддю Чернівецько-Кіцманської єпархії) побажав їм сміливості і подякував за участь.

Вітання від слухачів недільної школи при Свято-Миколаївській церкві м.Заставна було поетично-музичним — пасхальними віршами і християнськими піснями діти передали великодній настрій, радісний і піднесений. «…Той, хто важко вмирав на хресті, вже воскрес і сьогодні зі мною…», «…Любов страждала на Голгофі!Любов ганьбу терпіла й сміх!І в цій життєвій катастрофі, Любов померла за твій гріх!...», «…Хай зійдуть на землю щедроти Господні, і крила розгорне оновлений світ!» — щиро і зворушливо ці слова йшли від дітей у кожне серце!

Слухачі недільної школи храму святого влмч. Юрія Переможця (с.Виноград, Кіцманського району) подарували яскраве театралізоване казкове дійство, в якому ожили герої народних казок, об’єднані святкуванням Великодня. А гості зсела Нижні Станівці Кіцманського району (недільна школа при церкві святого Миколая Чудотворця) закликали «І ви, дорослі, не мовчіть, славіте з нами Бога», «Ми є родина у Христі»… Розповіли про різні символи Воскресіння, які довкола нас — писанки, квіти, дерева, метелики, зернятка…

Також яскравою була програма слухачів недільної школи при храмі св.мч. Валентини Палестинської (с.Панка, Сторожинецького району), що представили великодні традиції США, Італії, Швеції, Німеччини та Греції, описали символіку кольорів писанки, а ще провели пізнавальний «квест» для святих отців: як довго православні християни вітаються «Христос Воскрес» — «Воістину Воскрес»;яким має бути Пасхальний кошик; чому святкування Паски має в світі різні дати; навіщо священики під час Великоднього Богослужіння декілька разів змінюють ризи; якщо Ісус Воскрес, то навіщо ми згадуємо Його страждання. Ієрей Іван Папущак,акомпануючи на гітарі, разом із дитячим хором виконав пісню «Настав день Воскресіння», а згодом усі разом заспівали традиційну пісню дитячої спільноти «Боже, я молюсь за Україну».

Ще отець Іван подякував заставнівчанам за гостинність, за такий чудовий приклад єднання людей під Божим благословенням, керівникам недільних шкіл — за самовіддану працю, а батькам —за те, що приводять дітей до церкви, що дбають про їхню й власну духовність. Фестиваль проводиться щорічно, окрім того упродовж року відбуваються й інші заходи. Однак саме традиції Великодня найдужче єднають.

«Нехай наші душі будуть чистими, багатими на добро, нехай диво Воскресіння Господнього надихає нас на добрі справи», — підсумувала ведуча заходу,директор Заставнівської ЦБС,Леся Стасюк.

Христос Воскрес! Співає вся природа,

Величний гімн полинув до небес.

Хоч Він помер — з любові до народу,

Із гробу встав, у величі Воскрес.

Христос Воскрес! Яка велична днина!

Яка любов, і ласка, і краса!

Віддав Господь улюбленого Сина,

Щоб людям всім відкрити небеса.

Христос воскрес! Радійте нині, діти!

Бо сповнилось найбільше із чудес.

Пропала тьма, і сонце правди світить.

Христос воскрес! Воістину воскрес!

Автор: Марія Антоняк;  Епіграф: Іванна Савицька

Поділися з друзями

 



Top