Відео «Пам’ятаємо! Перемагаємо!» Заставнівчани відзначили 74 –ту річницю від Дня перемоги над нацизмом у Європі

 
День Перемоги над нацизмом у Європі, день Памяті про героїзм та відвагу, любов до батьківщини та велике бажання миру відзначили краяни у кожному населеному пункті Заставнівського краю.
Відбулися урочистості й у райцентрі. У них взяли участь голова Заставнівської райдержадміністрації Юрій Кітар та Заставнівський міський голова Василь Радиш.
 
Святковими колонами, краяни рушили центральною вулицею міста до центрального парку, де біля Братської могили загиблим у війні 1941-45 років проходив мітинг – реквієм.
 
До памятників «Чорний хрест» та  воїнам – «афганцям» вдячні заставнівчани поклали квіти та запалені лампадки.
 
Разом з ведучими, учасники дійства полинули спогадами у роки Другої війни. Вшанували память загиблих хвилиною мовчання. Поклали квіти до підніжжя пам’ятника.
 
74 роки відділяють нас від історичного травня 1945-го, коли закінчилася одна з найжорстокіших воєн в історії людства, яка забрала мільйони життів, знищила сотні тисяч сіл і міст, понівечила землю. 
 
 В ці дні весь світ відзначає цю подію, адже Друга світова війна пройшла чорним смерчем  майже по всіх континентах планети, несучи за собою смерть та горе. Разом з радістю цього великого торжества, заставнівчани розділяють і гіркий полин втрати, адже за роки війни Україна заплатила мільйонами життів своїх синів і дочок.
 
Вічна слава всім, хто поліг смертю хоробрих на фронтах, у партизанських загонах та підпіллі, у гітлерівських катівнях і таборах смерті, пішов із життя від ран, хвороб, голоду і негараздів.
 
У боротьбі з нацизмом українці стали до зброї в лавах Радянської Армії, в загонах Української Повстанської Армії, у збройних силах країн Антигітлерівської коаліції.
 
Участь у боях за мир і волю підчас Другої світової війни взяли мешканці  Заставнівщини. Сьогодні діляться спогадами про той жахливий період у житті тільки 23 учасники бойових дій Другої світової війни.
 
 Заставнівчани у ці скорботні дні вкотре демонструють те, що  Україна сильна, вільна та єдина держава.
 
Приколовши до одягу червоні маки,  вони  схиляють голови перед могилами полеглих у боях, віддають шану живим, охопивши їх всебічною увагою та турботою. Вони пам’ятають, якою страшною трагедією для українців обернулася Друга світова війна.
 
Пам’ятають, що агресора зупинили спільними зусиллями об’єднаних націй. Пам’ятають, що той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. І це робить усіх нас сильнішими.
 
У День пам’яті та примирення,  у святий День перемоги над нацизмом у Європі,  ми мусимо відкинути всі ідеологічні нашарування, які протягом багатьох років роз’єднували наше суспільство, маємо подивитись об’єктивно на перебіг історичних подій та усвідомити, що попри різні політичні погляди учасників тих буремних років об’єднувала одна мета – визволення рідної землі від ворога. Цієї шляхетної мети досягнуто завдяки героїзму та мужності бійців збройних сил, учасників партизанського та національно-визвольного рухів, а також трудівників тилу.
 
Низько схиляємо голови і віддаємо шану кожному Українському героєві, що в час воєнного лихоліття  Другої світової та нинішньої гібридної війни, яку розв’язала Росія проти України, боровся за визволення рідної землі від тоталітарних загарбників.
 
 Пам’ять про кожного воїна, кожну жертву і кожного рятівника України є і буде для нашого народу вічною і нероздільною.
 
Поділися з друзями


Top