У Заставні вшановуватимуть пам’ять усіх буковинців, яких більшовицька влада піддала репресіям

 

14 червня ми будемо вшановувати пам’ять усіх буковинців, яких більшовицька влада піддала репресіям лише за те, що вони любили свій рідний край, свою Батьківщину.

Цього року виповнюється 78-ма річниця однієї з наймасовіших депортацій цивільного населення з території Північної Буковини та Бессарабії. У ніч з 13 на 14 червня 1941 року з Буковини було примусово вивезено у віддалені райони СРСР і переважно знищено тисячі мешканців Чернівецької області. Ліквідації підлягало все, що не вкладалося у схеми комуністичної диктатури: в першу чергу люди, які були носіями некомуністичної ідеології, представляли політичні та економічні структури, церкву, громадські організації та об'єднання. Соціально небезпечними елементами оголошувались всі колишні службовці, громадські активісти, члени партій, церковнослужителі, вищий і середній клас підприємництва.

За даними чернівецьких науковців, які спираються на архівні матеріали, на території Чернівецької області в 40-х роках минулого століття проживало 1553 сім'ї колишніх активних членів "нерадянських політпартій" з кількістю членів сімей 5115 осіб. Після чисток 1940 року нашого краю від "класово-ворожих" та "соціально-небезпечних елементів" на початку 1941 року перед каральними органами було поставлене завдання – вивезти за межі області всіх неблагонадійних Депортації проходили у два етапи – перший відбувся 23 травня, другий – 13 червня. За даними науковців, основна маса депортованих у травні була з Садгірського, Чернівецького, Глибоцького та Сторожинецького районів.

Всього 36 вагонів з депортованими направлялися до Комі АРСР, Красноярського краю та Кіровської області. Депортованим обмежили час на збирання, кількість речей, які вони могли взяти з собою, енкаведисти не зважали на вік і хвороби людей.

Сьогодні ми вшановуємо пам’ять усіх буковинців, яких більшовицька влада піддала репресіям лише за те, що вони любили свій рідний край, свою Батьківщину. Подібні злочинині коли більше не маютьповторитися на нашійземлі!

Вічнапам'ять жертвам тоталітарних режимів, хай Всемилостивий Господь упокоїть їхні душі в оселях праведників!

Поминальна панахида, покладання квітів та лампадок до підніжжя памятника репресованим – землякам «Чорний хрест», що у м. Заставна відбудеться 14 червня об 8:30 год.

Приходь, якщо твоє серце не «зчерствіло», якщо твоя душа не збайдужіла! Запали свічку памяті, якщо ти свято шануєш память свого народу! Схили голову в пошані, якщо бажаєш миру, добра та щастя своїм нащадкам у рідній домівці, у рідній країні. Приходь, якщо ти – громадянин! Якщо ти – українець!



Top