Талановитий Заставнівський ветеринар Тарас Футрик, чи не щодня рятує життя домашнім улюбленцям

 

СЛОВОПРО ФАХІВЦЯ

«ТРЕБА ДОКЛАДАТИ ВСІХ ЗУСИЛЬ І ТВОРИТИ ДОБРО, БО ЗЛО РОБИТЬСЯ САМЕ ПО СОБІ,» —лікар ветеринарної медицини Тарас Футрик розповів про свої життєві принципи і професійні здобутки.

У Заставнівській ветеринарній клініці, що по вул.Бажанського, завжди багато відвідувачів. Сюди приходять власники собак, котів, папуг, навіть іноді — черепах, приводять-приносять-привозять домашніх улюбленців з різних куточків міста і району.

Люди, які турбуються про своїх тваринок і птахів, відчувають відповідальність за них — добре знайомі з молодим лікарем Тарасом Володимировичем Футриком. Він порадить, як правильно доглядати, чим варто годувати, чого уникати, які щеплення і коли зробити. А коли спіткала серйозна болячка — зробить усе можливе, щоб її подолати. Інфекції вірусні, шкірні, шлунково-кишкові, рвані рани (укуси) —часто ситуації бувають критичними і потребують негайного втручання. Іноді хвороба задавнена і лікування ускладнюється. Крім того, у клініці постійно вакцинують тварин, проводять антигельмінтну терапію тощо.

Попри те, що за статистикою майже 80% практикуючих ветеринарів — жінки, на Заставнівщині(і за її межами) найавторитетнішим лікарем для домашніх улюбленців є саме цей молодий чоловік. Енергійний, позитивний, відкритий, привітний, залюблений у свою справу, обрану за батьківським прикладом, висококваліфікований фахівець, якого щиро цінують вдячні клієнти і пацієнти, — Тарас Футрик. Бо саме таким може бути лікар, що головними орієнтирами для себе обрав людяність і порядність, відчайдушно намагається примножувати довкола себе добрі справи.

До дев’ятого класу мріяв стати трактористом, як дідусь. Згодом зрозумів, що його покликання — саме ветеринарна медицина. Тварин любив завжди. Тож і рятувати їх вирішив професійно. Освіту здобув у Національному університеті біоресурсів і природокористування України (м.Київ).

«Упертий, цілеспрямований, одружений з роботою і коханою дружиною» — так він написав про себе у профілі на Facebook. А у Заставні кожен відгукнеться про пана Тараса добрим словом. Бо на його рахунку — аж надто багато врятованих життів. Окрім клініки у Заставні, яка працює з 2012 року, ще дві — у Кіцмані та Заліщиках. Тож роботи багато.

Зоя Пазюк прийшла до ветлікаря зі своїм мопсиком Жорою. Турбота про маленького пацієнта, зумовлена особливостями породи улюбленців китайських імператорів, виглядає вельми цікаво — йому чистять вуха і ніс, щоб уникнути запалень, роблять необхідні ін’єкції. Мопсик не бажає терпіти, не усвідомлює «благих намірів». Однак саме завдяки вчасним, регулярним візитам у клініку почувається добре. Пані Зоя вражена низькими цінами і високим професіоналізмом молодого лікаря.

Святослав Данищук приніс свого чотирилапого друга — німецьку вівчарку. Пес у важкому стані, його вразила серйозна вірусна інфекція. Покірно лежить під крапельницями, очі наповнені болем, дбайливо накритий грілкою… Тарас Володимирович обирає необхідні препарати і чекає позитивної динаміки.

Під час нашої розмови у лікаря постійно дзвонить телефон. Коротко консультує, дає вказівки. Усе ніби легко й невимушено… Та такий ритм роботи далеко не кожному під силу. Питаю, що дарує натхнення у такій відповідальній справі. Відповідь — здорові пацієнти, які нарешті одужали. Невдачі дуже засмучують. А добрі результати суттєво додають сил.

У ветклініці стерилізують тваринок, купірують вушка чи хвостики,  оперують — наприклад, при проковтуванні сторонніх предметів. Деякі процедури мене приємно здивували. Тут за потреби проводять УЗД-діагностику, а ще — чистять зубки від каменю собакам дрібних порід, щоб були міцними і здоровими. Контакт із пацієнтами встановлюється професійно — обережно і з допомогою господарів, які дають своїм улюбленцям відповідні команди.

Ми вітаємо пана Тараса і всю його сім’ю із професійним святом, яке в Україні традиційно відзначають у другу неділю серпня. Нехай більше буде успіхів, що окрилюють, такі особливі пацієнти обов’язково одужують, а життя наповниться радістю від здійснених мрій!

Автор: Марія АНТОНЯК, Олександр ОСТАПОВИЧ (фото) 

Газета "Голос краю" 59400 м.Заставна, вул. В.Чорновола, 4, Чернівецька обл.

 



Top