Профінформаційний груповий захід для молоді, у тому числі учнівської

 

Щоб допомогти змінити уявлення молодих людей про прийнятну роботу, розширити спектр пошуку роботи 20.01.2020 року фахівець Заставнівської районної філії Чернівецького обласного центру зайнятості Леся Олійнич провела профінформаційний груповий захід для молоді, у тому числі учнівської.

На захід було запрошено  головного спеціаліста відділу  Заставнівського бюро правової допомоги Оксану Павельчукта 9 осіб, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.Метою заходу була допомога у визначенні професійних схильностей та вибору професій, надання інформації щодо існуючих навчальних закладів, ознайомлення з послугами служби зайнятості, популяризація робітничих професій. Проінформатор Леся Олійнич повідомляє, що для сприяння зайнятості молоді державна служба зайнятості використовує такі механізми:

  • Підбір підходящої роботи з актуальної загальнодержавної бази вакансій, яка щодня оновлюється;
  • Бронювання робочих місць, передбачене статтею 5 Закону України «Про зайнятість населення», зокрема для категорії «молодь, яка закінчила або припинила навчання у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних або вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової або альтернативної (невійськової) служби і якій надається перше робоче місце»;
  • Працевлаштування молоді з числа безробітних шляхом надання дотацій роботодавцям, передбачене ст.. 30Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»;
  • Забезпечення випускників вищих і професійно-технічних закладів першим робочим місцем шляхом надання дотацій роботодавцям, визначене Законом України «Про забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем з наданням дотації роботодавцю».

Оксана Павельчук поінформувала, що будь-яка особа має право на безоплатну первинну правову допомогу. Безоплатна первинна правова допомога – це надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань; складання заяв, скарг та інших документів правового характеру; надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. А також надала необхідну для кожної особи, яка планує працевлаштовуватися, інформацію про укладання та підписання трудового договору і зауважила, що дане питання необхідно висвітлювати на семінарах у центрах зайнятості з метою запобігання помилок при працевлаштуванні молоді.«Інколи буває, що для професійного самовизначення потрібно спочатку спробувати себе у різних сферах, галузях, соціальних ролях, зібрати життєвий досвід, навчатися розуміти інших і тільки згодом людина відчує «для чого вона є». Не бійтесь зробити перші кроки. Якщо навіть помилитесь – нічого страшного, тому що вашим головним здобутком є досвід, який вас чогось навчить, щось допоміг зрозуміти, передбачити та запобігти майбутнім помилкам. Якщо вашим гасло стане «Навчаюсь постійно!» - ви завжди будете у виграші, ви будете розвиватись і вдосконалюватись, ви будете в русі життя»,- зазначає провідний фахівець відділу активної підтримки безробітних Леся Олійнич.

Автор : Леся Олійнич тел. 3-13-17



Top