Два варіанти продовження відпустки «за власний рахунок» на час карантину

 

В газеті "Урядовий кур'єр" від 23.04.2020 р. № 77 опублікована постанова КМУ від 22.04.2020 р. № 291, якою продовжено карантин із 24 квітня до 11 травня 2020 року. Зміни внесли до "карантинної" постанови № 211. Варто зауважити, що усі уведені нею карантинні обмеження для бізнесу та громадян продовжують діяти.

Жодних раніше анонсованих послаблень там немає. Тож, перед працюючими громадянами знову постає питання, як реагувати на рішення про продовження карантину.

Отже, роботодавцю доведеться:

    - продовжувати відпустки працівникам на час карантину в школах;

    - домовлятися із працівниками про продовження відпусток за згодою сторін на час карантину;

    - продовжувати простій на підприємстві.

Продовжити відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін на період карантину можна двома способами. Якщо працівник раніше подавав заяву про надання такої відпустки у зв’язку з карантином до 24.04.2020:

1) Він може написати заяву на продовження відпустки без збереження заробітної плати за згодою сторін на час карантину до певної дати. У такому випадку роботодавець зобов’язаний видавати відповідні накази (розпорядження) про надання працівнику відпустки без збереження заробітної плати за кожною заявою.

2) Як альтернатива, працівник може написати заяву про надання відпустки без збереження заробітної плати не до певної дати, а на період оголошення Урядом України карантину на всій території України. Відповідно роботодавець видасть наказ (розпорядження) про надання працівнику відпустки на період оголошення Урядом України карантину на всій території України.

Про це інформує: Заставнівське бюро правової допомоги



Top