Гістероскопія – нова медична послуга, яку надають лікарі-гінекологи Заставнівської ЦРЛ

 

Ще з прадавніх часів здоров’ю жінки приділялося багато уваги. І не даремно.

Адже саме від її стану залежить продовження роду.

Гінекологія як окрема галузь медицини виникла ще в найдавніші часи.

Перші спогади про неї знайдені в стародавніх рукописах Індії, Древнього Єгипту, Греції, а також в «Лікарських порадниках» наших предків.

Під час князівства у Київській Русі Ярослава Мудрого гінекологія набуває розвитку, як і всі інші медичні науки.

Ібн-Сіна (Авіцена, 980—1037) у праці «Канон лікарської науки» описав багато жіночих хвороб та можливих методів їх лікування. У роботах Гіппократа (460—377 рр. до н. е.) один з розділів називається «Про жіночі хвороби».

При виборі методів терапії Гіппократ не лише застосовував місцеве лікування, а й вважав необхідним впливати на весь організм.

Трішки пізніше у Римі працював хірург і акушер Архівен, який вперше застосував при обстеженні жінки дзеркало, назване їм діоптра.

В Україні гінекологія почала свій розвиток з утворення у 1805 кафедри повивального мистецтва при Харківському університеті, а у 1829 році  вже була організована клініка на 4 ліжка. У 1841 р. при медичному факультеті Київського університету було організовано першу кафедру акушерства і жіночих хвороб на базі жіночого притулку.

Ми недаремно привертаємо увагу до цієї теми, адже, на жаль, не всі наші краяни переймаються профілактикою  гінекологічних захворювань. Часто нехтуючи профілактичними оглядами, жінки наражають себе на небезпеку. А коли вже «гряне грім», буває пізно.

У пологово-гінекологічному відділенні Заставнівської ЦРЛ створено майже ідеальні умови для перебування та лікування жінок.

Комфортні палати, оглядові та маніпуляційні кабінети з новим обладнанням. Висококваліфіковані фахівці: лікарі-гінекологи, акушери, медичні сестри надають медичну допомогу на високому рівні.

У розмові з нашим кореспондентом пацієнтка Ганна Т. розповідає, що звертається до наших лікарів не вперше: «Два роки назад мені зробили невелику операцію.

На своє щастя, я звернулася вчасно.

Але її можна було б уникнути, якби хоча б двічі на рік проходила профілактичний огляд. Тепер себе шаную.

Тим більше, що  роботою лікарів і умовами дуже задоволена. Дуже приємно,  що головний лікар нашої районної лікарні Василь Липка піклується про пацієнтів. Нове обладнання, що встановлене нещодавно – цьому яскраве свідчення.

Ми тепер зможемо отримувати ще більше гінекологічних послуг. На більш високому рівні.

Приємно, що  для цього зовсім не обов’язково звертатися до обласних медичних закладів». 

І справді, гінекологи Заставнівської центральної районної лікарні надають широкий спектр медичних послуг.

А декілька місяців тому  адміністрація лікарні  виділила кошти для придбання надсучасного гістероскопа(фірми CHREK). Щоб стало зрозуміло всім, то, власне, ГІСТЕРОСКОПІЯ -- це діагностична або лікувальна процедура, під час якої лікар отримує доступ до шийки матки, матки та внутрішньоматковий простір за допомогою спеціального пристрою -- гістероскопа.

І вже з його допомогою лікар отримує детальну картину стану органів та має можливість провести ряд маніпуляцій: від біопсії до видалення.

Маніпуляцію гістероскопії призначають жінкам, які страждають  непліддям, мають часті переривання вагітності в анамнезі, внутрішньоматкові злуки, порушення менструального циклу, міоматозні вузли, ендометрендометріоз, поліпи матки, ускладнення після пологів, анатомічні патології розвитку статевих органів.

Обстеження лікар проводить впродовж 30 хвилин під загальним знеболенням.

За необхідності, під час обстеження здійснюється забір матеріалів для лабораторної діагностики. Одночасно, під час хірургічної гістероскопії усувається діагностована раніше патологія. Час перебування пацієнтки у стаціонарі не більше однієї доби та залежить від складності операції.

«Гінекологія—це надзвичайно інтимна та делікатна галузь медицини, що вивчає захворювання, характерні лише для жіночого організму, і насамперед, захворювання жіночої репродуктивної системи, -- говорить завідувач пологово-гінекологічного відділення Заставнівської ЦРЛ Станіслав Узінський.

- Найтісніше гінекологія пов'язана з акушерством,  вагітністю та пологами, від моменту зачаття до кінця післяпологового періоду.

На жаль, існує багато захворювань, притаманних лише для жіночого організму будь-якого віку.

Лікар завжди надасть допомогу, якщо звернутися вчасно та якщо  є відповідне сучасне обладнання.Професійна компетенція наших лікарів-гінекологів дозволяє надавати допомогу при гінекологічних захворюваннях запального характеру та таких, що викликані порушенням ендокринної системи — порушення гормонального фону та роботи генітальних залоз, гіперпластичних, дистрофічних  та пухлинних захворюваннях (міоми, фіброми, фіброміоми, кісти, порушеннях менструальної функції, патологічної секреції, болю, порушеннях сексуальної функції, робимо пластичні гінекологічні операції.

Одним із головних та відповідальних послуг -- це спостереження під час вагітності. Більшість наших лікарів-гінекологів є акушерами.  Тут також важлива їх кваліфікація.

Адже спостереження дуже важливе протягом всього етапу виношування. Успішні пологи, здорові дитя і мама – це результат копіткої спільної роботи».

 У період карантину під час пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, яка зачепила і наш край, у Заставнівській ЦРЛ докладено максимум зусиль для того, щоб мінімізувати небезпеку для пацієнтів, для вагітних особливо. У пологовому відділенні для цього створені всі необхідні умови.

Якщо під час госпіталізації вагітної жінки у неї буде виявлено ковід, то її помістять в окрему, так звану, «червону палату». Інші будуть у цілковитій безпеці.

Термін перебування породіль у відділенні також скорочено. Він залежить від медичних показників.

Спілкуючись з пацієнтами та медичним персоналом пологово-гінекологічного відділення тішимося, що все гаразд  у нашому домі – Заставнівській ЦРЛ.

І хоч, звичайно, є проблеми, які потрібно вирішувати, і реформа не зовсім зрозуміла і ще не завершена, та маємо сподівання, що попри словесний бруд та огульні висловлювання деяких осіб, керівництво нашої лікарні «триматиме планку високо» й надалі працюватиме задля блага краян.

А до тих, хто звик піддавати все критиканству, скажу: «Бачиш проблему чи недолік – допоможи вирішити, бачиш хороше – вклонися низенько…

Ми ж бо люди».

 



Top