У Заставні на одній з дільниць спостерігачка ОПОРИ зафіксувала фотографування бюлетеня

 

На виборчій дільниці №730113 у місті Заставна спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА  зафіксувала фотографування  бюлетеня у кабінці для голосування.

На запитання спостерігачки для кого фотографує бюлетень, виборчиня сказала, що робить це для себе.

Спостерігачка ОПОРИ склала Акт про виявлення порушення норм Виборчого Кодексу.

В поліції повідомили ще про 9 випадків фотографування бюлетенів - усі вони в місті Чернівці. За словами начальника управління з превентивної діяльності ГУНП у Чернівецькій області Святослава Кішлара, шість випадків було помічено в Шевченківському районі міста, два - в Чернівецькому та ще один - в Садгірському.

Фотографування бюлетеня може використовуватися як для підтвердження факту здійснення волевиявлення з метою отримання неправомірної вигоди (підкупу виборця).

Згідно з частиною 5 статті 248 Виборчого Кодексу України виборчий бюлетень заповнюється виборцем особисто в кабіні для таємного голосування. Під час заповнення виборчого бюлетеня забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб.

Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім члена виборчої комісії, кандидата у депутати, кандидата на посаду сільського, селищного, міського голови, довіреної особи кандидата, уповноваженої особи організації партії, офіційного спостерігача.

За коментарями звертайтеся:

Богдан Старик, координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у  Чернівецькій області

тел.: +380932319531

e-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Анна Ноголь, комунікаційниця Громадянської мережі ОПОРА у Чернівецькій області

тел.: +380978653860



Top