Відео - Частина друга «Радишового кардабалету»- дно людської моралі

 

     Недаремно Тараса Шевченка в усьому світі називають пророком. Адже сьогодні, у День народження великого Кобзаря, примусити до правди та справедливості Заставнівського міського голову Василя Радиша до приміщення міської ради прийшли представники громадськості міста – батьки дітей, котрих пан Радиш позбавляє права відвідувати їхній улюблений  дитячий садочок №1, що у центрі м. Заставна.  

 Спостерігаючи за цією подією, мимоволі на думку спадають Шевченкові слова: «Борітеся – поборете! Вам Бог помагає! За вас правда, за вас слава. І воля святая!» 

Вже впродовж декількох місяців колектив Заставнівської дошкільної установи №1 посильно бореться за право на працю,  право на повагу та етичне ставлення до себе. Однак, керівництво міської ради аж ніяк не хоче змінювати свою риторику, а хамовите ставлення до людей  для пересічного мешканця уже  стає звичним. На жаль!

 Сьогодні ж,  боротьбу за право своїх дітей отримувати дошкільну освіту, поряд з вихователями оголосили батьки. Толерантні та стримані у висловлюваннях вони закликали своїх обранців вирішувати питання етично і швидко, не втягуючи у це жителів усього міста, особливо найменших. Адже діти уже три місяці позбавлені права на освіту та розвиток у дошкільній установі. Декілька батьків, котрі працюють у медичних закладах змушені брати малят із собою на роботу. І це в період, коли Заставнівщина перебуває у «червоній зоні» за крок, за прогнозом того ж таки Радиша, до жорсткого локдауну. Все – далі дно!

Саме дно у людяності та моральності, за яким – темрява. І ми це дно породили своїм бездумним вибором міського голови, який на чільне місце кладе віник, а не інтелект та розвиток підростаючого покоління. Обрали людину, яка не може відтіснити свої особисті амбіції від суспільних. А бажання громади жити краще сприймає, ну майже, як загрозу своєму життю. Яскравим свідченням є те, що навіть у переддень Міжнародного жіночого дня його шанобливого вітання не удостоїлися вихователі ДНЗ№1.

Таким, мабуть, було відверте «ФЕ» до цих тендітних, розумних і сильних жінок, які до безтями люблять дітей та фах, який обрали декілька десятиліть тому.  І переконливе благання вихователів дати можливість дітям завершити навчальний рік у своєму дитсадку не стало аргументом ні для міського голови і його поплічників, і що надзвичайно дивує – не зворушило начальника відділу освіти міської ради. За період зустрічі батьків з Василем Радишем було все: його зухвалість та агресивний наступ, погрози та зневага до присутніх, манія його величі, що є вже майже діагнозом,  але не було чутно позиції Марічки Косар, яка мала б стати тим громовідводом у конфліктній ситуації, що затягнулася та все більше посилюється. Прикро, що до толерантної дискусії за «круглим столом» запрошують вихователі та батьки. А мало б бути навпаки. Бо ж не ми для влади, а влада для нас.

  Пригадаємо! Міською радою (депутатами) було прийняте (протягнуто) рішення про реорганізацію трьох дошкільних установ міста. Мотивуючи це недостатньою кількістю дітей для трьох закладів. Для цього навіть «ревізію» списків зробили, не міських викреслили… Ще одним прагненням міських «правителів» було зробити скорочення працівників, а саме – пенсіонерів. Вирішили – зробили. Та як з’ясувалося, не усі пенсіонери рівні у цьому. Завідувачка ДНЗ №3 --  «рівніша інших».

Ганна Турецька, хоч і немає вищої освіти, яка за новим Статутом є обов’язковою вимогою для вихователів, а тим паче для керівника установою, однак  має особливу довіру у керівництва відділу освіти міськради та голови ОТГ – стати наставником(методистом)для фахівців – педагогів із багатолітнім стажем роботи та вищою педагогічною освітою. Звідки така довіра? Тут кожен хай домислює сам. Поки вихователі воювали відкрито і чесно, мерія відключила у ДНЗ №1 опалення, колектив (8 педагогів) відправили у відпустку (і це при мінімальній зарплаті, без нарахувань престижності та за стаж), з подальшим розпорошенням колективу.

Щоб не сміли більше бунтувати проти «бацьки» Заставнівського ОТГ. Ймовірно,  перспективу потрапити у «особливі» умови роботи, коли звільнення за власним бажанням буде щастям, мають усі працівники цього дитсадка. Замість того, щоб у цей складний час карантину керівництво Заставнівської ОТГ стало тією  з’єднуючою ланкою для мешканців громади, воно робить все для того, щоб сіяти ще більше розчарування та паніку. Тому все більше заставнівчан бачать своє майбутнє поза межами Заставнівщини, Буковини, України. Думаю, що прийшов час керівникам області та держави втрутитися у вирішення конфліктів у Заставнівському ОТГ, які розростаються як ракова пухлина, пускаючи свої метастази серед нас.

Пам’ятайте, що вплив своєю владою на прийняття рішень – це КОРУПЦІЯ!!!

Звертаємося до всіх, хто любить свій край і прагне його бачити розвинутим і перспективним – не стійте осторонь!

Доєднуйтеся до тих, хто прагне правди і справедливості, до тих, кому не байдужа доля дітей!

Діє гаряча урядова лінія 1545

Батьки,телефонуйте! Повідомляйте про штучну перешкоду функціонування закладів дошкільної освіти з боку Заставнівської міської ради, яка триває  протягом щонайменше місяця часу, зрив освітнього процесу, переформатування груп серед навчального року.

Тільки разом ми здолаємо цю небезпечну корупційну «гідру»



Top