У ЗАСТАВНІВСЬКОМУ ОПОРНОМУ ЗЗСО І-ІІІ СТ ВІІДБУВСЯ ТИЖДЕНЬ З ПРОТИДІЇ БУЛІНГУ

 

На виконання листа Міністерства освіти і науки України від 23.09.2021 №4/793-21 «Щодо проведення в закладах освіти Всеукраїнського тижня з протидії булінгу».

У зв’язку із оновленням карантинних умов, зокрема щодо роботи закладів освіти, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 р. №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних проти епідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (із змінами) та з урахуванням загрози зростання чисельності випадків небезпечної поведінки дітей під час ізоляції, що несе загрозу їхньому життю та здоров’ю, зокрема спричинених використанням мережі Інтернет, листа Департаменту освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації від 24.09.2021 № 01-33/2485«Щодо проведення в закладах освіти Всеукраїнського тижня з протидії булінгу»Заставнівський опорний ЗЗСО І-ІІІ ст. долучився до відзначення Всеукраїнського тижня з протидії булінгу з 27 вересня по 1 жовтня 2021 р.

З метою формування уявлення про проблему булінгу,насилля й жорстокості, їх наслідків,формування у здобувачів освіти здатності протистояти булінгу, навичок ненасильницької поведінки, побудови конструктивного діалогу, створення особистої мирної стратегії поведінки в конфлікті, запобігання насильству в учнівському середовищі практичним психологом Гнідан Марією Василівною та соціальним педагогом Котляр Світланою Михайлівною було проведено ряд заходів:тренінгові заняття за тематиками«Булінг у дитячому середовищі: причини, наслідки та шляхи його подолання», «Булінг та кібербулінг», «Життя без насильства», «Булінг: міфи та реальність», «Не допускай насилля над ближнім», тренінг-диспут «Булінг - це…Види та способи його недопущення», відеолекторій«Профілактика та подолання булінгу»,

Виховні години за тематиками:, «Що таке насильство? Як себе захистити?», «Агресивна поведінка, її причини та наслідки», «Булінг і я», «Булінг. Стоп агресія!» забезпечення прав, свобод та інтересів молоді, було проведено  ряд просвітницько-профілактичних заходів. Для учнів початкової школи проведено заходи з протидії булінгу на тему "Скажи булінгу НІ", " Запобігання насильству серед дітей. Правила безпечної поведінки".

З метою формування уявлення про проблему насилля й жорстокості, їх наслідків для підлітків чиїх членів родини було проведено ознайомлення підлітків з поняттями «булінг», видами булінгу та засобами захисту від будь-якого насильства. Для формування нульової толерантності до випадку булінгу в школі було проведено ряд заходів: учнів старших класів ознайомили з Законом України "Про введення адміністративної відповідальності за булінг (цькування, агресивне переслідування) у школах" .

Відбулося обговорення, що саме називають булінгом, як його розпізнати та що робити в складних ситуаціях та як звертатися за допомогою до дорослих. Учні переглянули відео ролики, метою яких було ознайомити школярів з поняттям булінгу, його видами та проявами, розвивати навички конструктивного вирішення конфліктних ситуацій, толерантного спілкування; сформувати знання з правил безпечної поведінки в мережі Інтернет.

Тільки завдяки комплексному підходу до організації попередження та протидії булінгу (цькування) та будь-яким іншим проявам насильства в закладі освіти, формуванню переконання учасників освітнього процесу щодо неприпустимості насильства та булінгу (цькування) в міжособистісних стосунках можна сформувати не лише свідоме неприйняття булінгу (цькування), а й активну (дієву) позицію кожного.

 Практичний психолог Гнідан Марія Василівна

Соціальний педагог Котляр Світлана Михайлівна



Top