Відео - День украї́нської писе́мності та мо́ви у Заставнівському опорному ЗЗСО I - III ст

 

День украї́нської писе́мності та мо́ви — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада.

За православним календарем — це день вшанування пам'яті Преподобного Нестора-Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Свято встановлено 9 листопада 1997 року, коли Президент України Леонід Кучма на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства видав Указ № 1241/97 «Про День української писемності та мови».

Заснування Дня української мови – це не лише проголошення благородної мети, а й  справжня настанова нам, українцям, шанувати рідне слово, любити рідну мову і вивчати її  протягом усього життя!

У Заставнівському опорному ЗЗСО I - III ст.  9 листопада 2021 р. було дистанційно проведено свято, присвячене Дню української писемності та мови. Захід підготували вчителі української мови та літератури Михайлюк С. В. та Стрельнікова М. М. з учнями 6-А, 6-Б, 7-Б і 7-В класів. Бібліотекар  Заставнівського опорного ЗЗСО I - III ст. Бойчук М. М. презентувала цікаву виставку книг сучасних українських літераторів.

Захід розпочався невеликим опитуванням юними дослідниками  пересічних заставнівчан. Були поставлені такі питання:

- Як правильно вітатись : "Доброго дня чи добрий день! ? " ( Відповідно до сучасних норм української мови треба вітатися: "Добрий день! Добрий вечір!" Але… "Доброго ранку!" Обґрунтовується це тим, що «добрий день і…вечір» – стійкі словосполучення , і їх не треба видозмінювати, інакше вони не відповідатимуть нормам української мови.)

- Як правильно дякувати українською :  "Велике дякую чи щиро дякую ?" ("Великe спaсибi", "щирe спaсибi" можна вживати, але пaм’ятaйтe, щo це нe нaйкрaщi варіанти. Доречніше сказати : " Дякую! Щиро /щиросердно дякую ! Красно / красненько дякую! Уклінно дякую! Спасибі!" 

- Як правильно : " Вибачте  чи вибачаюсь ?"  ( За лексикою української мови «вибачаюсь» є конструкцією, яка  передбачає, що ви самі себе вибачаєте, не взаємодіючи зі співрозмовником. Якщо хочете грамотно попросити в людини вибачення, то правильним варіантом буде слово «вибачте» ).

- Як правильно : "З наступаючими чи прийдешніми святами ?" ( Привітання з наступаючим Новим роком –  це росіянізм. Замініть наступаючий на один з варіантів: прийдешній або який наступає ).

- Як сказати : " Правильна чи вірна відповідь ?"  ( Потрібно вживати слова у властивому їм значенні. Тому вірним може бути друг , товариш , дружина. А відповідь є тільки правильна).

- Як правильно вживати  : " Наступний чи слідуючий ? "( В українській мові слова «слідуючий» не існує! Це груба калька з російської мови . Правильно вживати слово наступний).

Відповіді наших земляків були здебільшого правильні , і ми переконалися , що заставнівчани люблять і цінують свою рідну мову.

Також учні Заставнівського опорного ЗЗСО I - III ст. підготували цікаві факти про українську мову :

  1. В українській мові безліч синонімів. Наприклад, слово говорити має аж 108 синонімів.
  2. Буква «п» є найуживанішою літерою української абетки. Найбільше слів в українській мові починається саме на літеру "П". Наприклад , власне українські : пиріг, парубок ,паляниця.
  3. Літера "Ф" в українській мові найменш уживана. Здебільшого вживається у словах іншомовного походження.
  4. Українська мова офіційно визнана однією з найкрасивіших: вона посідає друге місце в світі за мелодійністю (після італійської) та третє за красою лексики (після французької та перської). І це не прості слова – а підтверджені факти.
  5. Сучасна українська мова налічує близько 256 тисяч слів . Та обсяг українського лексикону завжди є багатшим за будь-який словник, тому в загальній кількості він налічує близько одного мільйона слів .
  6. 448 року візантійський історик ПріскПанійський, перебуваючи в таборі гунського володаря Аттіли на території сучасної України, записав слова «мед» і «страва». Це була перша згадка українських слів.
  7. Найстарішою українською піснею , запис якої зберігся до наших днів, вважається пісня " Дунаю, Дунаю, чому смутен течеш?"
  8. Найбільшу кількість разів перекладений літературний твір «Заповіт» Т. Г. Шевченка: 147 мовами народів світу.

Оскільки, Тарас Григорович Шевченко є основоположником нової української літератури, учнями Заставнівського ЗЗСО I - III ст. було вшановано пам'ять і покладено квіти до пам'ятника Великого Кобзаря.

Отже, варто докладати зусиль, аби українська мова не тільки зберігалася, але й розвивалася. Нею варто розмовляти, писати, послуговуватися у всіх сферах життя.

"Чужу мову можна вивчити за шість років, а свою треба вчити усе життя."                                                      Ф. Вольтер

 

Вчителі української мови та літератури

Заставнівського опорного ЗЗСО І-ІІІ ступенів

Світлана МИХАЙЛЮК

Марина СТРЕЛЬНІКОВА



Top