Що чекає Заставну та Заставнівський район в майбутньому – 12 важливих кроків до ОТГ (відео)

 

Хотілося б зауважити: ОТГ суперечить чинній Конституції України і базується тільки на законі, який в свою чергу є антиконституційним із усіма випливаючими з цього наслідками. Однак, так як це ініціюється згори, втекти від цього ми не можемо.

Даною публікацією ми не закликаємо до об’єднання територіальних громад, як і не відмовляємо від них. Адже рішення приймати вам самим.

 При цьому нагадаємо, що, приймаючи рішення про утворення ОТГ необхідно розуміти:

1) громада повинна відповідати певним вимогам, щоб бути самодостатньою та на виході забезпечити якісно нове утворення. Важлива не кількість громад, а їх ефективність.
2) громада не повинна бути створена в інтересах однієї чи групи людей, тоді як інтереси всього населення не враховані;
3) в бюджеті громади повинно бути достатньо коштів на утримання апарату виконавчого комітету ОТГ, який може складати 50 і більше осіб (замість однієї райдержадміністрації з усіма відділами аналогічний апарат створюється в кожному центрі ОТГ) та інфраструктури, яка зараз утримується з державного бюджету;
4) необхідна наявність розвиненої інфраструктури в центральному населеному пункті та наявність приміщень для органу місцевого самоврядування об’єднаної громади з урахуванням додаткових функцій, приміщення для поліклініки (амбулаторії), лікарні широкого профілю, приміщення для територіального центру соціального захисту, приміщення для Центру надання адміністративних послуг, окрема будівля для органів правопорядку, приміщення для органів державної влади (пенсійного фонду, центру зайнятості, казначейства, реєстрації актів цивільного стану та майнових прав), приміщення для пожежної частини;
5) кошти повинні також залишитися і на поточні видатки, наприклад, благоустрій населених пунктів, ремонт доріг, вуличне освітлення, тощо.

З вищевикладеного, можна зробити висновок, що громада, утворена з малих сіл буде недієздатною. Замість покращення ми можемо отримати ще гірший стан життя, адже дотацій вже може не бути!

Цікаві новини: Відео - Запрошення Заставнівського міського голови на сесію стосовно ОТГ

З більшої території до місцевого бюджету можна зібрати значно більші податкові обсяги. Це дозволить місцевим радам об’єднаних громад вже в найближчому майбутньому забезпечити додатковими робочими місцями їх жителів та значно покращити стан населених пунктів, а значить, і якість життя громадян.

Однак укрупнення території громад не може бути довільним, воно має свої логічні межі. Відстань від центру громади до її найдальшого населеного пункту має бути такою, щоб у екстрених випадках її не довше ніж за 30 хвилин могли подолати пожежна команда, швидка допомога, поліцейський патруль. Допомога, надана через більший проміжок часу, різко втрачає ефективність.

Законодавець визначив 12 послідовних кроків створення ОТГ:

Крок 1. Ініціювання об’єднання
Ініціаторами добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст можуть бути:
1) сільський, селищний, міський голова;
2) депутати сільської, селищної, міської ради;
3) члени територіальної громади;
4) органи самоорганізації населення відповідної території.
Як бачимо, розпочати процес об’єднання в межах однієї громади можуть декілька ініціаторів. Така ситуація не є типовою і може виникнути у випадку наявності суперечностей щодо об’єднання між різними представниками (групами представників) громади.

Крок 2. Громадське обговорення та прийняття рішення
Впродовж 30 днів після надходження посадовими особами місцевої ради забезпечується громадське обговорення. Результати обговорення подаються на розгляд сесії для прийняття рішення.

Крок 3. Надсилання пропозиції
Після прийняття позитивного рішення сільський, селищний, міський голова надсилає пропозицію про таке об’єднання головам суміжних територіальних громад.

Крок 4. Рішення суміжних територіальних громад
Голови суміжних територіальних громад впродовж 30 днів забезпечують громадські обговорення. Результати затверджують на пленарних засіданнях сесій.

Крок 5. Робоча група з підготовки проектів рішень
Утворюється спільна робоча група з представників територіальних громад для підготовки проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад та інформує про це обласну раду та обласну державну адміністрацію.
Проекти рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад повинні, зокрема, містити:
- перелік територіальних громад, що об’єднуються, із зазначенням відповідних населених пунктів.
- визначення адміністративного центру об’єднаної територіальної громади та її найменування.
- план організаційних заходів щодо добровільного об’єднання територіальних громад.

Крок 6. Громадські обговорення проекту рішення
Впродовж 60 днів сільські, селищні, міські голови забезпечують громадські обговорення проектів рішень щодо добровільного об’єднання територіальних громад.
Результати виносять для схвалення на розгляд місцевих рад.

Крок 7. Схвалення сільськими, селищними, міськими радами
Впродовж 30 днів розглядається питання про схвалення проекту рішення щодо добровільного об’єднання територіальних громад сільськими, селищними, міськими радами з врахуванням результатів громадського обговорення.

Крок 8. Подання до обласної державної адміністрації
У п’ятиденний строк схвалені сільськими, селищними, міськими радами проекти рішень подаються обласній державній адміністрації для надання висновку щодо відповідності цього проекту Конституції та законам України.

Крок 9. Висновок обласної державної адміністрації
Впродовж 10 робочих днів з дня отримання проекту рішення обласна державна адміністрація готує відповідний висновок, що затверджується розпорядженням голови обласної державної адміністрації.
У разі відповідності проекту рішення приймають рішення про добровільне об’єднання територіальних громад або про підтримку об’єднання територіальних громад.
У разі встановлення невідповідності проекту рішення обласна державна адміністрація повертає його на доопрацювання у порядку, встановленому Законом.

Крок 10. Звернення про призначення перших виборів
Після прийняття радами позитивних рішень та підтримки на місцевому референдумі про добровільне об’єднання територіальних громад сільський, селищний, міський голова ініційованої територіальної громади готує звернення до обласної державної адміністрації. Він пропонує звернутися до Центральної виборчої комісії щодо призначення перших виборів депутатів та відповідного голови.

Крок 11. Відповідь на звернення
Впродовж 10 робочих днів з дня отримання звернення обласна державна адміністрація звертається до Центральної виборчої комісії для прийняття нею рішення про призначення перших виборів.
Про таке звернення обласна державна адміністрація одночасно інформує обласну раду та відповідні ради, що прийняли рішення про добровільне об’єднання територіальних громад.

Крок 12. Офіційне утворення ОТГ
Об’єднана територіальна громада вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що добровільно об’єдналися. За умови, що ці рішення відповідають позитивному висновку обласної державної адміністрації.

Джус В.Б., депутат Заставнівської міської ради

Поділися з друзями



Top