Відео: "Запали свічу" В пам’ять 85 річниці жертв голодомору у місті Заставна

 

У Заставні біля пам’ятника "Жертвам Сталінських репресій" відбулася інсценізація з-за участю акторів який підгутувала режисер - постановник Заслужений працівник культури України Лідія Гайдей.

 Не кожен з нас нині живущих може уявити ту страшну картину, яку пережив український народ в роки голодомору…

Приспустились від чорного болю жалобних стрічок і державні прапори.

Запізнілими дзвонами шукаємо мільйони українських душ, щоби вписати їх історію пам’яті.

Вклонитись пам’яті мільйонів українських селян, які загинули мучинецькою смертю від голоду, пам’яті тисяч українських сіл і хуторів, що щезли з лиця землі.

Як, як могло статися, що на всесоюзну годувальницю випало небувало тяжке випробування голодом? Болюче питання на усі часи…

8 місяців – від Покрови 1932 до Трійці 1933 – голод гуляв Україною, і перетворив нашу державу на суцільний цвинтар.

За 8 місяців – більше семи мільйонів смертей.

Цю страшну цифру ми повинні завжди пам’ятати.

Весь світ дивується, як міг голод спустошити квітучу, родючу Україну, як могло таке статись, що люди вмирали мовчки?

Пам'ять про голод намагалися стерти. Про це не було написано жодного рядка у пресі, ті, хто намагався сказати правду, були приречені.

85 років минає від страшних подій Голодомору.

Час лікує душевні рани, але рану в серці України загоїти неможливо. Вона завжди буде невгамовним болем нагадувати про час, коли над Україною панував «Жовтий князь».

Щорічно у четверту суботу листопада, згідно з Указом Президента в Україні відзначається «День пам’яті жертв Голодоморів».

Сьогодні по всій Україні припустяться державні прапори та будуть запалені свічі пам’яті, свічі скорботи жертв голодоморів.

Запрошуємо і Вас, дорогі краяни приєднатись до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку», та запалити поминальну свічку о 16.00год., з думкою про ті невинні жертви Сталінського терору, що так і не дожили до весни 33-го.

Автор: Л.Стасюк

Поділися з друзями



Top