Відео - вітання найчарівнішій і наймилішій, справжній українській жінці Світлані Масловській

 
Вітання з ювілеєм справжній українській жінці Світлані Масловській
Вітання

Сьогодні, 22 червня 2018 року свій День народження і славний ювілей святкує Масловська Світлана Тарасівна,

- депутат Чернівецької обласної ради, голова Заставнівської районної «Просвіти», заступник редактора газети «Голос краю», ідейний засновник і організатор «Заставнівської волонтерської сотні» - людина багатогранного організаторського таланту, великий інтелектуал, патріот, елегантна і чарівна жінка-козачка, яку знають не лише на Буковині, але і далеко за її межами.

З Днем народження тебе, славна козачко!

Нехай твоя творча риса добротворчості, патріотизму, повної самовіддачі і безкорисливості передаються і множаться Україною! 

Хай об’єднається народ в монолітну силу патріотів-однодумців і Україна стане Велетом добра, могутності і благополуччя! 

Хай збудеться твоя мрія і в Україні відродиться єдина Помісна Українська Православна церква!

Хай Боже благословення примножує твої сили, дає міцне здоров’я і Ангели – Охоронці завжди будуть поруч з тобою!

Поділися з друзями


Світлана Тарасівна народилась цього дня в селі Замостя, Вижницького району, Чернівецької області в патріотичній українській сім’ї вчителів. В школі навчалась на відмінно, та сталось так, що поступаючи в Чернівецький університет на філологічний факультет, не пройшла за конкурсом, бо в ті роки перевагою користувалися діти робітників і колгоспників. Батьки до цього віднеслися по - спартанськи: - «не зуміла поступити, то йди працювати» - і молода дівчина влаштувалась робітницею цегельного заводу, на якому за зміну потрібно було перевантажувати, складати в пакети на піддонах до 10-ти тон цегли.

Ці пекельні випробовування тривали не довго, бо на вперту, але завзяту дівчину, яка старалася на рівні з рештою робітників, звернув увагу заступник голови колгоспу, якому була потрібна грамотна помічниця, котра могла би друкувати різноманітні документи і він запропонував Світлані посаду інструктора по спорту, давши їй додаткове навантаження друкарки. Маючи рік трудового стажу, дівчина вже не пішла батьківськими вчительськими стежками, а подала документи і без проблем поступила в Кам’янець Подільський с/г інститут на економічний факультет.

Навчаючись у виші, в 1980 році вийшла заміж за Івана Масловського, а в 1981 році в Замостя повернулися вже два спеціалісти, та місць для працевлаштування двох економістів не було і тому в обласному управлінні сільського господарства запропонували село Веренчанку, Заставнівського району, де в радгоспі були дві вакантні посади.
За 37 років проживання на Заставнівщині доля випробовувала молоде подружжя різними шляхами, спочатку 4 роки працювала економістом радгоспу, потім (1985-1989) секретарем виконкому Веренчанської сільради, а з 1989 по 1995 головним економістом селянської спілки «Буковина».

До роботи завжди відносилася з повною віддачею сил, творчо, не за шаблонами і схемами які були властиві багатьом тодішнім працівникам, тому пошуки нового, передового, інтенсивного, економічно вигідного шляху розвитку давали позитивні результати, але соціально економічні перетворення нав’язуванні державним управлінським ресурсом не давали можливості для творчого самостійного розвитку господарства. Баланс між плановим господарюванням і вільними ринковими відносинами не був досягнутий. Ще діяв принци «Господарюй як хочеш, але роби так як ми сказали», а це вбивало всіляку творчість, ініціативу і…вона змінила професію економіста на журналіста.

Змінила тому, що була не згідна з проводимою примітивною, до кінця не продуманою політикою розпаювання, а фактично розкрадання всього набутого комплексу в колективних господарствах нелегкою працею цілих поколінь, а працюючи в газеті мала можливість розкривати хибність руйнування набутих схем роботи АПК.

В 1996 році редакція газети «Голос краю» оголосила конкурс на посаду оглядача газети і С. Масловська підготувала кілька різнопланових матеріалів про тодішнє життя краю. Свіжий подих публікації помітили читачі, а редактор без додаткових випробувань зарахував її до штату редакції. Працювала кореспондентом, завідувачем відділу, відповідальним секретарем, заступником головного редактора.
Народила і виховала двох синочків Артура та Назарія, один юрист, другий фінансист, сини порадували внучками – Евеліною і Алісою. Діти і внучата розумні, виховані, радують своїми успіхами. Евелінка самостійно пише цікаві, змістовні вірші, чим дуже тішить бабусю. Здавалось би, що можна стишити ритм життя, але…

Але творча натура не задовільнялася лише редакційною роботою, бо вона не могла бути осторонь від багатьох проблем життя людей краю. Громадське життя все більше затягувало її і закликало до висловлення своєї активної позиції, що вона постійно робила будучи депутатом сільської ради, пізніше районної ради, а тепер обласної ради, та найбільше талант організатора з ідейним характером борця за розбудову нової української держави проявився тоді, коли просвітяти району обрали її головою Заставнівської організації «Просвіта».
В 2014 році була видана книга «Історія і сучасність «Просвіти» Заставнівського району» в якій було описано 13 просвітянських заходів, котрі за рік організувала і провела Світлана Масловська. На останній сторінці книги розміщено 5 її фотографій і написано такі слова:

«Її обличчя осяває щаслива, по дитячому щира і радісна посмішка коли вдається втілити в життя свій задум, організувати і провести грандіозний, насичений патріотичним змістом просвітянський захід»…

З тих пір пройшло чотири буремних роки. Майдан, революція, війна і всюди у вирі цих подій чути голос тендітної, але мужньої жінки – Світлани Масловської. Не лише голос, але і конкретні дії, які багатьом, навіть владним мужикам не по силі. Чого лишень вартують 34 потужні відправки на передову лінію російсько- українського фронту домашніх смаколиків від Заставнівської волонтерської сотні, а організація благодійних концертів відомих українських артистів на сцені Заставнівського Палацу культури, а десятки просвітянських заходів, а поїздки на київський майдан, організація Заставнівського майдану і власні репортажі в районній газеті та соціальних мережах про враження від поїздок на передову лінію російсько-українського фронту, де на всьому протязі лінії зіткнення від Луганська-Донецька-Маріуполя вона побувала як журналіст і як волонтер.

І це все одна жінка, справжня українська жінка, яка зуміла організувати і повести за собою на захист рідної землі людей, простих людей, чоловіків і жінок, службовців, педагогів, лікарів, підприємців, священнослужителів, пенсіонерів і молодих юнаків з дівчатами… Все це під силу лише СПРАВЖНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЖІНЦІ - МАСЛОВСЬКІЙ СВІТЛАНІ ТАРАСІВНІ!

Честь і Слава тобі - МУДРІЙ, ПАТРІОТИЧНІЙ, ТРУДОЛЮБИВІЙ, ГЕРОЇЧНІЙ, КРАСИВІЙ І СПРАВЖНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ ЖІНЦІ!

 



Top