Відео - Як на Заставнівщині вже п'ята церкна громада відцуралась від Московщини

 
Так, у Заставнівському районі релігійна громада храму Успіння Пресвятої Богородиці села Товтри сьогодні вирішила від "єднатися від УПЦ (Московського патріархату) і придналася до переліку церков Православної Церкви України.  
На збори парафіяльної громади люди почали збиратися ще з 8 години ранку. Саме тоді в храмі розпочалася недільна літургія, на яку прибули декілька священиків із сусідніх населених пунктів разом зі своїми прихожанами. Як з"ясувалося, це "група підтримки" тих прихожан церкви, товтрян, й тамтешнього священика о.Івана, котрі не мать бажання приєднатися до ПЦУ, а залишитися під опікою Москви...
 
 
Але вже близько 12 години на подвір" ї церкви стояло близько трьох сотень людей.  Молодь, середнього й поважного віку жителів села вимагали розпочати  збори релігійної громади, як це було вирішено ще минулої неділі. Насамперед представники ініціативної групи запрошували священика розпочати та благословити збори і загалом дослухатися до більшості громади та залишитися служити в цьому храмі, але яка вже належатиме ПЦУ.
 
Усьому заперечував священик та його колеги, переконуючи людей у тому, що ані ПЦУ, ані нинішні збори не є легітимними. Якийсь час тривала полеміка та суперечки. Одні й ті ж завчені фрази про канонічність та неканонічність, Томос та, ніби-то невизнання світом ПЦУ, а також загальні обрАзи на адресу Митрополита Епіфанія й священиків ПЦУ учасники зборів терпеливо слухали доти, доки один із сміливців Георгій Тарабас не вийшов і закликав розпочати збори, відповідно до чинного законодавства -- з відкритим обранням голови, секретаря й лічильної комісії.
 
Головою обрали Георгія Звізду, секретарем Софію Тілабову. Голова зачитав порядок денний зборів релігійної громади, ще раз намагався запросити священика та купку прихожан, котрі вперто не виходили із храму, виставивши так звану "охорону" на дверях, котрі явно не були ані прихожанами цієї церкви, ані навіть жителями Товтрів. В обговоренні першого головного питання -- про перехід із УПЦ (Московського патріархату) до Православної Церкви України взяли вчителька історії Марія Стецька, місцевий поет, дослідник-краєзнавець Дмитро Бугайчук та благочинний Заставнівського району ПЦУ о.Віталій Мензак, які насамперед закликали до єдності заради миру в селі й Україні.
 
 
Виступаючих уважно слухали та дякували за змістовно-пізнавальні відкриття історії української Церкви й наше складне сьогодення. Лічильна комісія надзвичайно скурпульозно рахувала волевиявлення товтрян. Отже, "за" перехід до Православної Церкви України -- 241 голос, тобто, стільки,  скільки власне перед голосуванням зареєструвалися. Тих, хто був "проти" на подвір" ї храму не виявилися., а тих, хто в церкві (без гостей із інших населених пунктів), за твердженням самих товтрян -- не більше 50 жителів села. Позитивно вирішили й наступні питання -- про зміни до Статуту церкви, звернення про пастирську опіку та обрали парафіяльну раду, якій доручили  законним  шляхом отримати право над опікою майном церковної громади, відповідно до рішення зборів.
 
Звісно, у цивілізованому суспільстві процес передачі церковного майна мав би відбутися одразу ж після зборів. Але, ми вже не раз були свідками того, що агресія, ненависть, крики і знову ж, виштовхування з церкви (до якої самі ж приїхали вперше), наче з власної оселі, блокування дверей, на жаль,  домінуюча для прихожан, котрі моляться російською мовою, до того ж,  за чужого нам патріарха Кіріла, кажуть, що війни нема і ніяк не хочуть дослухатися до більшості. А більшість трималася мужньо, була єдина в своїх помислах -- мудра, культурна, виважена, але наполеглива!  Саме такі  рівно 150 років, у цьому ж селі створили першу проукраїнську просвітницьку організацію "Руська бесіда". Гідних послідовників "Руської бесіди"  вітаємо з перемогою!
 
Боляче! Що серед тих, хто намагався перекричати та "заспівати"  виступаючих, штовхалися літктями є молодь, яку аж ніяк не назвеш патріотами своєї країни, захисниками та будівничими держави. Хай Господь дасть їм розум, а нам терпіння -- просвітлювати їхні загнані в невість душі та розум.
 
Автор: Світлана Масловська
 
Автор Відео: Ярослав Шендеровський та Олександр Панзига 
 
Поділися з друзями
 
Пропонуємо переглянути як все відбувалося наживо
 
Поділися з друзями


Top